Digitalisering og nye teknologier, herunder kunstig intelligens (AI), forandrer vores hverdag, vores demokrati og måden, vi kommunikerer og danner fællesskaber på. Og vi ser, at digitalisering og nye teknologier – som fx de store sprogmodeller - ændrer vores forståelse af velfærd, rykker ved vores arbejdsformer i den kommunale hverdag og forandrer den måde, hvorpå vi producerer og leverer velfærd til borgerne.
Den digitale udvikling har stor betydning for kommunerne – og kommunerne har stor indflydelse på den digitale udvikling – også når det gælder kunstig intelligens. For det er i kommunerne, at mange borgere møder digitale løsninger og ny teknologi som fx apps, skærmbesøg, robotter, sensorer og virtuelle møder og undervisning.
Udviklingen af det digitale Danmark er i høj grad lykkedes, fordi kommuner, stat og regioner de seneste 15-20 år har skabt løsninger som digital post, nem-id, AULA og telemedicin. Vi har sat strøm til og digitaliseret det, vi kender, og vi har gjort ting smartere. Nu kobler vi også fx generativ kunstig intelligens og data, og de digitale løsninger bliver en integreret del af måden, vi udvikler og løser kommunale opgaver på – fra administration og sagsbehandling til kernevelfærd. Det gælder eksempelvis AI-teknologi, der sikrer bedre indeklima og øget energieffektivitet, smartere vagt- og kørselsplaner og digitale redskaber til sundhedsfremme og forebyggelse.
Kommunale direktioner, som ønsker at skabe et rum for dialog om generativ AI’ betydning for den kommunale organisation
Det er nu, vi skal holde momentum og gribe muligheden for at fortsætte udviklingen.
Nye teknologier, herunder generativ kunstig intelligens, skaber nye muligheder for at udvikle den kommunale opgaveløsning og frigøre ressourcer til de opgaver, hvor menneskelig kontakt er vigtigst. Men i kølvandet på de nye teknologier følger også en række dilemmaer og bekymringer i forhold til fx overvågning, cybersikkerhed og privatliv. Det skal vi forholde os til som kommunale direktioner og finde løsninger på, så vi tager de næste skridt i den digitale tidsalder med åbne øjne, og fordi vi vil – ikke bare fordi vi kan.
Den kommunale direktion skal sørge for, at de ansatte får træning i at forstå og bruge (generativ) kunstig intelligens i deres arbejde, og hvordan det indtænkes i fx strategisk og relevant kompetenceudvikling i hele organisationen. Samtidig handler det også om at udvikle og følge retningslinjer omkring etik og sikkerhed i brugen af teknologien.
På kurset får du
✓ Viden om, hvordan AI samt fx etiske og sikkerhedsmæssige retningslinjer kan implementeres i den kommunale forvaltning.
✓ Drøftelser og refleksioner over hvilke udfordringer og muligheder implementeringen af AI - og ikke mindst generativ AI -skaber i den kommunale forvaltning
✓ Viden og drøftelser i forhold til at lede og implementere kommunale organisatoriske forandringer med udgangspunkt i AI.
Mød din underviser
Jesper Hosbond
Chefkonsulent i Komponent
Jesper har mange års erfaring som direktør, kommunaldirektør og chef i kommunerne og i staten, og bruger sin viden og erfaringer med topledelse og sektorindsigt til at udvikle ledelser og samspil. Han arbejder med ledelses- og teamudvikling; særligt indenfor digital transformation – herunder generativ AI - i kommunerne. Derudover arbejder Jesper med udvikling af faglig og strategiske ledelser, digitalisering og cybersikkerhed, klimaledelse samt bestyrelsesuddannelser.
Kommunernes AI-Skole
I Kommunernes AI-skole har vi udviklet forløb om kunstig intelligens til dig, der er medarbejder, leder, en del af direktionen eller politiker.
Vi tager udgangspunkt i de problemstillinger, der fylder i din kommunale hverdag, så du kan få en forståelse for, hvordan du kan udnytte kunstig intelligens til din fordel.