Baggrund
At kunne lindre mennesker i den sidste tid er en vigtig opgave. Basal palliation foregår for en stor del i borgerens eget hjem ved hjælp af kommunale sygeplejersker og egen læge. Basal palliation har indtil videre været fokuseret på borgere med kræftsygdom, men skal omfatte alle borgere med livstruende sygdomme, og således bredes ud til langt flere borgere. Derfor er det vigtigt, at vi som sundhedspersonale er helt opdateret på, hvordan vi lindrer borgeren bedst.
Indhold
Palliation er på mange måder nøglen til at forstå – og handle på - en borgers ofte komplekse, sammensatte behov for lindring i den sidste tid. Ofte kan vi som sundhedspersonale være usikre i mødet med den palliative borger: Ved jeg nok? Hvordan skal jeg tale med en alvorlig syg borger? Hvordan kan jeg være med til at sikre et godt forløb for min borger?
Palliation skal prioriteres mere, og vi får flere og flere ældre borgere, og dermed også flere borgere med et palliativt behov.
Dette kursus i basal palliation vil have fokus på, hvordan du som kommunal sygeplejerske møder den palliative borger og muliggør en fælles ”rejse”, hvor I sammen skitserer de lindrings-krævende behov, og du sætter din viden og dine kompetencer i spil for at lindringen kan blive så optimal, at borgeren får mulighed for at leve sit liv så godt som muligt helt ind til døden.
På kurset får du den nyeste viden om den tidlige lindring og basale palliation i borgerens eget hjem.
Som deltager får du viden om:
- Forskel på basal og specialiseret palliativ indsats
- Viden om de typiske symptomer hos borgeren med palliative behov
- Total-pain-begrebet og hvordan vi kan anvende dette i relation til den enkelte borger.
- Kommunikation med den palliative borger og de pårørende.
- Advance care planning /ACP samtale
- Medicinsk behandling i den sidste tid- subkutan injektion – ”tryghedskasse medicin”
Som deltager får du kompetencer til:
- Varetage den medicinske behandling i den sidste tid ved brug af subkutane injektioner
- Redskaber til at kommunikere med den palliative borger og de pårørende
- Kunne genkende alvorlige tilstande hos den palliative borger
- Forståelsen for vigtigheden af det tværfaglige samarbejde og redskaber til at kommunikere ind i dette samarbejde.
Form og længde
Kurset varer 1 dag. Dagen vil være en blanding af oplæg/undervisning og øvelser i forhold til egen klinisk praksis.
Undervisere
- Søren Wichmand, overlæge på palliativt afsnit, Bornholms Hospital, fagområde ekspert i palliation
- Jannie Pedersen, sygeplejerske på palliativt afsnit, Bornholms Hospital
Kurset henvender sig til kommunale sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der løser opgaver indenfor det palliative område i borgerens eget hjem.
Skab fælles fokus og retning med kursus på egen arbejdsplads
Kurset kan også hentes hjem til jeres egen arbejdsplads som et lokalt forløb. Med et lokalt forløb får I skabt et fælles sprog med fokus på jeres egen praksis og kontekst, og det gør implementeringen af metoder og forandringer nemmere. Og fordi I selv står for lokaler og forplejning, er prisen pr. deltager oftest lavere end på åbne kurser.
Kontakt os, hvis vi skal beregne en pris baseret på indhold, afholdelsessted og antal deltagere.
Program
- Kort introduktion af undervisere og deltagere.
Indhold: Gennemgang af forskellen mellem basal og specialiseret palliation samt rollefordeling i den kommunale og specialiserede indsats. Forståelse af, hvornår man bør henvise til specialiseret palliativ behandling.
Indhold: Viden om de mest almindelige symptomer, som palliative patienter oplever (fx smerter, kvalme, åndenød, træthed) og praktiske tilgange til lindring og støtte.
Indhold: Strategier til at skabe åben og tillidsfuld kommunikation med palliative patienter og deres pårørende. Fokus på at støtte patientens og familiens oplevelse af tryghed og værdighed gennem en svær samtale.
Indhold: Introduktion til ACP og dens betydning for palliative patienter. Hvordan man strukturerer samtalen om patientens ønsker, mål og behandlingsplan for den sidste fase af livet.
Indhold: Gennemgang af medicinsk behandling i den sidste fase af livet, herunder subkutan injektion og brug af en "tryghedskasse" med nødvendige medicinpræparater. Hvordan man sikrer, at patienten har den nødvendige medicin til symptombehandling derhjemme.
Indhold: De etiske udfordringer i palliativ pleje og tværfagligt samarbejde for at sikre en helhedsorienteret tilgang. Hvordan understøtter man patientens autonomi og værdighed i den sidste tid?
Indhold: Gennemgang af cases fra praksis, hvor deltagerne får mulighed for at arbejde med konkrete palliative problemstillinger, fx symptomlindring og kommunikative udfordringer. Fokus på anvendelse af dagens læring i praksis.
Udfyldelse af evaluering, spørgsmål og dialog med underviserne.