På kursusdagen introduceres deltagerne til det teoretiske og forskningsmæssige ophav bag Social- og Boligstyrelsens definition af recovery-orienteret rehabilitering og til hvorfor disse begreber både værdimæssigt og procesmæssigt er rettesnor for god sagsbehandling. Udfra borgerfortællinger om det gode og mindre gode møde med kommunen arbejder deltagerne med den komplekse myndighedsrolle og de dilemmafyldte balancer. Via casearbejde omkring borgerinddragende sagsbehandling og dokumentation opnår deltagerne at kunne bruge Social- og Boligstyrelsen 8 principper til at kunne håndtere dilemmaer og til at styrke rollen som myndiggørende myndighed. Deltagerne introduceres til dialogisk tilgang med inspiration fra Åben Dialog og til bærende principper i facilitering af inddragende netværksmøder.
Deltagernes udbytte
- Indblik i hvordan begreberne recovery og rehabilitering bygger på forskning om hvad der skal til for at få det bedre og undgå at sygdom begrænser livsudfoldelsen.
- En tjekliste til recovery-orienteret sagsarbejde og samarbejde om rehabilitering
- Inspirationer til at styrke egen praksis
Et kursus fra Social- og Boligstyrelsen
Kurset afholdes af Substans-Konsulenthus for Social- og Boligstyrelsen.
Kurset indgår i Social- og Boligstyrelsens kursustilbud til videns- og kompetenceløft i socialpsykiatrien. Kursustilbuddet skal bidrage til at styrke den igangværende udvikling af socialpsykiatrien mod recovery-orienteret rehabilitering. I recovery-orienteret rehabilitering er der fokus på at støtte borgerne i at leve så meningsfulde og selvstændige liv som muligt med udgangspunkt i deres egne håb, ønsker og drømme for fremtiden.
Kursustilbuddet administreres af Komponent – Kommunernes udviklingscenter.
Undervisere
Undervisningen varetages af et hold af undervisere, som har bidraget indholdet. Hovedunderviser på dagen kan være:
- Christian Buskjær Christensen, chefkonsulent i Substans
- Rikke Ø. Asmussen, chefkonsulent i Substans
Ledere og medarbejdere på myndighedsområdet i socialpsykiatrien. Kurset kan desuden være relevant for samarbejdspartner fra socialpsykiatriske tilbud.