Vil du blive bedre til at støtte mennesker med angst, depression, stress eller PTSD? På dette kursus får du viden om hvad det vil sige at leve disse diagnoser. Flere og flere mennesker lever med psykiske vanskeligheder. Mange kan komme sig, hvis de får den rette støtte og hjælp.

På dette kursus fokuserer vi på psykiatrifaglig viden omkring angst, depression, stress-belastning og PTSD. Med udgangspunkt i recovery-orienteret rehabilitering arbejder vi med, hvad det vil sige at leve med disse. Særligt for angst-lidelserne forklares betydningen af eksponering og sikkerhedsadfærd. Særligt ved stressbelastning og PTSD vil der være fokus på at give deltagerne en forenklet neurofysiologisk forståelse af tilstanden.

Kurset vil indeholde oplæg, diskussioner og gruppearbejde og vil komme omkring nedenstående temaer:

  • Diagnoserne som relateres til ICD-10 og evt. ICD-11
  • Borgerperspektiv
  • Viden om indsatser i behandlingspsykiatrien
  • Stigmatisering / af-stigmatisering
  • Generelle metoder: herunder graduerede mål, gradueret opgaveløsning, problemløsningsstrategier mm

For at gøre kurset praksisnært arbejdes der med cases og det er vigtigt at deltagerne forud for kurset har gennemtænkt nogle praksisorienterede problematikker ift. de konkrete diagnoser.

I de rekvirerede kurser, vil der inden kursus start være et formøde med henblik på at lave en forventningsafstemning og tilpasning af programmet, så indholdet på dagen giver mest mening for jeres organisation og medarbejdere.

 

Deltagernes udbytte 

Når du har deltaget på kurset vil du have en grundlæggende viden om hvad det vil sige at leve med angst, depression, stressbelastning eller PTSD. Du kan støtte mennesker med diagnoserne ud fra en recovery orienteret tilgang. Du har desuden viden om indsatser og metoder som sammen med recovery-orienteret rehabilitering kan hjælpe mennesker med disse problemstillinger.

På kurset får du desuden mulighed for at bringe dine egne erfaringer i spil, ligesom du bliver inspireret af andres erfaringer på området.

 

Et kursus fra Social- og Boligstyrelsen

Kurset afholdes af VIA University College og Professionshøjskolen Absalon for Social- og Boligstyrelsen.

Kurset indgår i Social- og Boligstyrelsens kursustilbud til videns- og kompetenceløft i socialpsykiatrien. Kursustilbuddet skal bidrage til at styrke den igangværende udvikling af socialpsykiatrien mod recovery-orienteret rehabilitering. I recovery-orienteret rehabilitering er der fokus på at støtte borgerne i at leve så meningsfulde og selvstændige liv som muligt med udgangspunkt i deres egne håb, ønsker og drømme for fremtiden.

Kursustilbuddet  administreres af Komponent – Kommunernes udviklingscenter. 
 

 

Undervisere

I vil på dagen blive undervist af en af følgende undervisere:

  • Stina Rose Linderoth,  Adjunkt, Sygeplejerske, kandidat i sygeplejevidenskab(cand.cur.), Absalon

Stina har gennem sit virke som sygeplejerske og klinisk sygeplejespecialist i psykiatrien opnået stort specialekendskab og indgående viden om psykiatriske sygdomme, behandling og sygepleje. Hun har haft en central rolle i udvikling og organisering af forskellige behandlingsforløb og tilbud i hospitalspsykiatrien. Stina underviser på sygeplejerskeuddannelsen og underviser i psykiatri (sygdomslære, akutpsykiatri, psykiatrisk sygepleje mm.), klinisk lederskab, etik og neurologi.

  • Diana Astrup Nielsen, Cand.pæd. i pædagogisk psykologi og Ergoterapeut, VIA

Diana har solid erfaring indenfor det socialpsykiatriske område, hvor hun som ergoterapeut har arbejdet med særligt socialt udsatte, der var karakteriserede ved psykosociale vanskeligheder, herunder psykisk lidelse, misbrug og/eller hjemløshed. Endvidere har Diana arbejdet som SKP (opsøgende kontaktperson), bostøttemedarbejder og medarbejder på et værested i Aarhus. Diana afsluttede desuden sin kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi med et aktionsforskningsprojekt, omhandlende recovery i socialpsykiatrien.

  • Hans Bo Banke, Adjunkt, Sygeplejerske, cand.pæd.soc VIA

Hans har arbejdet i psykiatrien siden 2003, hvor han har varetaget de fleste funktioner, herunder afdelingssygeplejerske, kliniks vejleder og kvalitetssygeplejerske samt konflikt- og deeskalerings instruktør. Foruden dette har han været tilknyttet regionens kompetencecenter siden 2010 som figurant, instruktør og underviser indenfor det psykiatriske fagområde.Hertil udviklet et fagdidaktisklæringsspil til ansatte i psykiatrien. Som ansat i VIA underviser Hans i psykiatri, pædagogik/didaktik og sociologi. 

  • Michelle Toftegaard,  Lektor, Sygeplejerske, cand. San. i sundhedsfremme og sundhedsstrategier, pædagogik og uddannelsesstudier, Absalon

Michelle er sygeplejerske med erfaring inden for social –og sundhedsfagligt arbejde med socialt udsatte, psykiske lidende mænd og kvinder, hjemløse og misbrugere fra sundhedsfagligt klinik på Vesterbro, stofindtagelsesrum og rusmiddel-center.

  • Charlotte Malling,  Lektorsygeplejerske, MCN, Absalon

Charlotte har fra 1990 og frem til 2007 har sit aktive virke i psykiatrien –mange år på lukkede- og akutte afsnit, men også på åbne afsnit samt distriktspsykiatrien. Charlotte har siden 2007 undervist i psykiatriske udfordringer på sygeplejerskeuddannelsen, sygdomslære og kommunikation.  Hun har afholdt et utal af temadag og har faciliteret mange hundrede vejledninger gennem årene

  • Lars Urban. Cand. Psych. / Lektor

Lars har undervist I det socialpædagogiske og især i det specialpædagogiske felt i mange år. Inden undervisningstiden arbejdede han med at udvikle arbejdsmarkedsuddannelser i Vejle Amt. I 2012 blev han færdig med en efteruddannelse i ART, Aggression, Replacement, Training. Social færdighedstræning især for unge. Har kørt ART-projekt på ungdomsskolen i Viborg. Før han startede psykologistudierne var han bostøtte for misbrugere i Viborg Amt. Den kliniske psykologi og dermed specialpædagogikken har altid stået centralt i arbejdet, således f.eks. med social færdighedstræning for børn med diagnoser. Recovery og diagnoser indgår også som et væsentligt interessefelt.

  • Susanne Hykkelbjerg Pedersen, Ergoterapeut, Master i sundhedsantropologi, Adjunkt VIA

Susanne har en bred baggrund inden for det socialpsykiatriske og beskæftigelsesmæssige arbejdsfelt. Som ergoterapeut har hun arbejdet med forskellige målgrupper, der har psykosociale vanskeligheder, herunder personer med psykiske lidelser. Susanne har også erfaring som mentor og har arbejdet på et kreativt værksted for udsatte unge. Udover hendes erfaring inden for det socialpsykiatriske og beskæftigelsesområdet har Susanne de seneste år fordybet sig i, hvordan grønne omgivelser kan anvendes mere aktivt i forskellige tilbud inden for både primær og sekundær sektor

Varighed: 1 Dag
Se hvad prisen inkluderer
Kursustilbuddet er finansieret af Social- og Boligstyrelsens grundbevilling. Det koster 400kr. ekskl. moms at deltage på de regionale videnskurser, som dækker lokaleleje og forplejning. Det er gratis at afholde videnskurset i egen organisation. Tryk på ‘Hold forløbet på din arbejdsplads’ for at ansøge om et videnskursus til dit tilbud.
Er du i målgruppen?

Ledere og medarbejdere i socialpsykiatriske tilbud. Kurset kan desuden være relevant for samarbejdspartnere fra myndighed.                                                                                                                                                                                

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

Christina Dahl Madsen
Udviklingskonsulent | VIA
Christina Dahl Madsen
HP
Koordinator
Helle Hornsyld
Sarah Reintoft Henriksen
Koordinator | På barsel
Sarah Reintoft Henriksen