Lige siden Gitte Jul Gilbert blev færdig som lægesekretær for 13 år siden, har hun vidst, at hun ville videreuddanne sig. I 2013 tog hun modulet Vejlederuddannelse for elevansvarlige lægesekretærer, og for to år siden gik hun i gang med en fuld Sundhedskommunom.
– Jeg synes, at videreuddannelse er vigtigt, og for mig er det vejen frem i forhold til at udnytte mine muligheder. Jeg har været dybt forelsket i lægesekretærfaget i 13 år, men jeg drømmer også om at videreudvikle mig og få et større perspektiv, hvor jeg kan gøre en forskel, hjælpe andre og tale lægesekretærernes sag, siger Gitte Jul Gilbert, der arbejder på afdeling for Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital, hvor hun også er tillidsrepræsentant.
Teorien blev omsat til ny praksis
Gitte Jul Gilbert har gennemført de tre obligatoriske moduler på Sundhedskommunomuddannelsen og valgmodulerne Konflikthåndtering på arbejdspladsen og Praksisnær hverdagsinnovation og er aktuelt i gang med sit afgangsprojekt. Undervejs har det været vigtigt for hende at kunne knytte sin uddannelse tæt til sit arbejde på Urinvejskirurgi.
– I en af mine eksamensopgaver dykkede jeg f.eks. ned i udeblivelser, som er en af de problemstillinger, vi som lægesekretærer sidder med hver eneste dag. Jeg undersøgte bl.a., hvad der er på spil, når vores patienter ikke møder op, og det mundede ud i et pilotprojekt, hvor jeg i 2-3 måneder sendte erindringsbreve ud til en gruppe patienter. Der resulterede i, at vi fik 15 procent færre udeblivelser i gruppen, og at vi nu er ved at få erindringsbrevene implementeret i hele afdelingen, siger Gitte Jul Gilbert.
Det kræver en indsats, men indsatsen betaler sig
Selvom det til tider kan trække tænder ud at passe både job, familie og studie, er Gitte Jul Gilbert ikke i tvivl om, at det er besværet værd at videreuddanne sig – også selvom der ikke er nogen, der laver dit arbejde, når du selv er afsted på uddannelse.
– At tage en Sundhedskommunom er en spændende proces, som til tider kan være hård. Du skal lægge nogle kræfter i, pensum skal læses, og nogle fag fanger dig selvfølgelig mere end andre. Men der er ingen der siger, at du skal tage det hele ud i en køre, det er fair nok at trække i bremsen, så længe du ikke går i står, siger Gitte Jul Gilbert. Derfor anbefaler hun også gerne sine kollegaer at give sig i kast med en Sundhedskommunom – også med tanke på den nye uddannelse som sundhedsfaglig koordinator og de forbedrede muligheder for at søge støtte til sin uddannelse gennem den Regionale Kompetencefond.
– Verden står ikke stille, og det gør lægesekretærfaget heller ikke. Som jeg ser det, bliver man aldrig for gammel til at uddanne sig, og lige nu er et godt tidspunkt at komme i gang. En Sundhedskommunom giver nye perspektiver og viser nye veje at gå, og jeg oplever selv, at jeg er vokset med opgaven. Så selvom jeg endnu ikke ved, hvor vejen fører hen, er videreuddannelse en god indgangsvinkel, der åbner en masse nye døre.