Kommunen har pligt til at føre tilsyn på vand-, spildevand- og affaldsområderne. Tilsynspligten er beskrevet i bl.a. vandforsyningsloven, miljøbeskyttelsesloven, spildevandsbekendtgørelsen og affaldsbekendtgørelsen.
Tilsynsopgaven er vigtig. At føre tilsyn med vand, spildevand og affald handler både om at sikre vores miljø og folkesundhed. Her og nu, men også for de kommende generationer. Desuden kan tilsynet have betydning for kommunens økonomi. Er der ikke ført tilstrækkeligt tilsyn, kan kommunen risikere en regning for de nødvendige miljøbeskyttelsesforanstaltninger.
På det sidste har der været flere sager, hvor kommunens tilsyn har været gransket. Har kommunen ført tilsyn i henhold til reglerne? Har kommunen løftet sin rolle som myndighed? Og samtidig også rollen som facilitator og kommunikatør? Har kommunen dokumenteret korrekt? Fulgt op?
På kurset får du overblik over lovgivning, krav, opgaver og ansvar – så du er helt skarp på, hvad du skal gøre!
I juni indgik Regeringen og parterne i Grøn trepart aftalen om et ”Grønt Danmark”. Af aftalen fremgår det, at kommunerne fremadrettet ikke alene skal føre tilsyn, men også spille en mere understøttende og faciliterende rolle. På kurset drøfter vi forventningerne til kommunerne, herunder hvordan kommunerne allerede nu kan begynde at arbejde i den nye rolle – samtidig med at tilsynsopgaven løftes.
På kurset får du en grundig gennemgang af:
- De retlige rammer på området
- Kommunens tilsynsforpligtelse og håndhævelse indenfor:
- Vand
- Spildevand
- Affald
Vi drøfter og arbejder også med tilsynsbegrebet:
- Hvad indebærer det?
- Hvad er ”det gode tilsyn”?
- Hvordan udfører du tilsynet i praksis?
Kurset består af både oplæg og dialog, så du får mulighed for at arbejde med din nye viden og sætte den i spil i forhold til dine arbejdsopgaver. Har du en konkret opgave, der bøvler? Så er du velkommen til at sende den til underviserne forud for kurset, så vil de se, om den kan bruges som case i undervisningen.
Undervisere
Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning, materialer og forplejning. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristen, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristen.
Kurset henvender til sagsbehandler i kommuner og andre offentlige myndigheder, der arbejder med tilsyn på miljø- og forsyningsområdet.
Hvad får jeg med hjem fra kurset?
- Du føler dig mere sikker i din roller som tilsynsmyndighed, fordi du har overblik over gældende lovgivning og ved, hvad der forventes af dig.
- Du har en indgående indsigt i tilsynsforpligtelsen og mulighederne for håndhævelse, så du med ro i maven kan planlægge, gennemføre og følge op på denne.
- Du forstår tilsynsbegrebet og håndhævelsessbegrebet, herunder din og kommunens rolle i forhold til samarbejdspartnere, selskaber, virksomheder og borgere.
Målgruppe
’Kursus om kommunens tilsynsforpligtelse indenfor vand, spildevand og affald’ henvender til dig, som er sagsbehandler i en kommune eller anden offentlig myndighed, der arbejder med tilsyn på miljø- og forsyningsområdet.