Hvad er vestibulær dysfunktion?
Vestibulær dysfunktion er en tilstand, som påvirker vores balance- og orienteringsevne i rummet. Dysfunktionen er lokaliseret til en eller flere dele af vores vestibulære system, som omfatter det indre øre, hjernen og de neuromuskulære forbindelser. De mest fremtrædende symptomer på vestibulær dysfunktion er svimmelhed, kvalme, gang- og balanceproblemer samt synsforstyrrelser. Årsagerne til vestibulær dysfunktion er mange, men øresten er den mest hyppige. Det er vigtigt at identificere og behandle vestibulær dysfunktion tidligt, da tilstanden kan have store konsekvenser for borgeren livskvalitet, samt have betydning for borgerens faldrisiko.
Formålet med kurset
Formålet med kurset er at give fysioterapeuten/ergoterapeuten grundlæggende og opdateret viden samt konkrete redskaber til at varetage undersøgelse og behandling af vestibulære problematikker til både borgere og patienter, i sygehusregi, kommunal praksis og i praksissektoren.
Kursets udbytte
- Overblik over vestibulære problematikker
- Redskaber til opsporing af borgere med svimmelhed
- Evidensbaserede undersøgelser og tests
- Træning og rehabilitering
- Inddragelse af borgere med svimmelhed
Kurset vil forløbe over to dage og vil være en blanding af oplæg, patientdemonstrationer og workshops.
Underviser
Michael Smærup, chefkonsulent, Komponent.
Michael er uddannet fysioterapeut og har bygget ovenpå med en cand.pæd.soc. og en ph.d.
Målgruppen er fysioterapeuter og ergoterapeuter med interesse for faldforebyggelse samt vestibulær udredning og rehabilitering