Som nyvalgt kommunalpolitiker træder du ind i en ny verden fyldt med opgaver, ansvar og muligheder. Kattegat-forløbet er et unikt supplement til kommunernes egne introduktioner. Her får du en grundig forberedelse til arbejdet i kommunalbestyrelsen og en bedre forståelse af din rolle som lokalpolitiker.
Forløbet giver dig redskaber til at håndtere komplekse udfordringer og skabe lokale forandringer, mens du bygger relationer til andre nyvalgte politikere i et fortroligt og inspirerende netværk med plads til refleksion over din nye rolle.
Kattegat tilbyder en kombination af juridisk, økonomisk og politisk indsigt, praktiske øvelser og personlig refleksion, der gør dig klar til at påtage dig dine nye opgaver på din egen måde.
Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning, materialer og forplejning. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.
Kattegat er for nyvalgte kommunalpolitikere og kommunalbestyrelsesmedlemmer, der tidligere har været medlem, men efter en pause er tilbage i kommunalbestyrelsen.
Komponent har en række tilbud målrettet politikere og kommunalbestyrelser. Se alle tilbud her
Kattegat-forløbet giver dig blandt andet
- Indsigt i juridiske rammer og kommunal økonomi: Få styr på de grundlæggende regler og processer, så du kan træffe kvalificerede beslutninger.
- Et stærkt netværk: Deltag i et fortroligt og inspirerende rum, hvor du kan dele erfaringer og finde støtte blandt andre nyvalgte politikere.
- Praktisk erfaring: Arbejd med konkrete cases og politiske dilemmaer, der styrker din forståelse af rollen som lokalpolitiker.
- Personlig refleksion: Reflekter over din nye rolle som kommunalpolitiker, og hvordan du vil udfylde din nye rolle.
Genvalgt kommunalpolitiker?
Vi har også et forløb målrettet genvalgte kommunalpolitikere

Rammeprogram
Velkomst og rammesætning af dagene
Velkommen til Kattegat 2026!
Du møder de to kommunaldirektører, der er tovholdere på dagene og får en introduktion til Kattegat 2026. Du får lejlighed til at møde nyvalgte kommunalpolitikere fra andre kommuner.
Den politiske ledelsesrolle
Vi dykker ned i kommunalbestyrelsens arbejde og din rolle som lokalpolitiker og folkevalgt i et repræsentativt demokrati. Hvordan ser rejsen ud fra individuel valgkamp til samarbejde på tværs af hele byrådet? Hvad er din rolle, eller dine roller, som del af den samlede politiske ledelse – og hvordan varetager du dette?
Hvorfor stillede jeg op og hvad er mine forventninger?
Lær andre nyvalgte at kende i en walk & talk, hvor der fokuseres på netværk på tværs af det kommunale fællesskab, mens I drøfter; Hvorfor valgte du at stille op som lokalpolitiker, og hvad motiverer dig som politiker? Hvad forventer du af de kommende fire år?
Politikerbesøg: ”Min første valgperiode som lokalpolitiker”
To kommunalbestyrelsesmedlemmer kommer på besøg og deler deres erfaringer og perspektiver som lokalpolitikere, der havde deres første valgperiode i 2022-2025. Her vil der være tid til dialog om bl.a., hvordan man får indflydelse som lokalpolitiker, hvordan samspillet ser ud med andre politikere, forvaltningen og borgerne, hvordan man håndterer brugen af sociale medier, og hvordan man prioriterer sin tid.
Om de juridiske rammer, regler og muligheder i det politiske arbejde
Du bliver præsenteret for juridiske rammer, begreber og muligheder, og du får mulighed for at drøfte opmærksomheder og juraens betydning i det politiske liv via en case. Du får adgang til korte videoer, som introducerer de juridiske begreber og lægger op til drøftelser.
Det kommunale fællesskab – en samtale med et medlem fra KL’s direktion
Her får du de fælleskommunale briller på. Hvilke dagsordner får betydning for alle 98 kommuner, og hvilke muligheder og udfordringer tegner sig for kommunefællesskabet i valgperioden 2026-2029?
En direktør fra KL giver en analyse af, hvor det kommunale fællesskab bevæger sig hen, fortæller, hvilken rolle, KL spiller som aktør i udviklingen af velfærden og som interessevaretagelses- og arbejdsgiverorganisation for kommunerne, og lægger op til dialog om hvordan de fælleskommunale løsninger balancerer med de enkelte kommuners forskelligartede behov.
Det bæredygtige budget – om den kommunale økonomi
Du får en introduktion til nøglebegreber og opmærksomhedspunkter ift. kommunernes økonomi og økonomiens betydning for det politiske arbejde i kommunalbestyrelsen. Hvad er de store opmærksomhedspunkter i budgetlægningen? Hvordan er den fælleskommunale koordinering af budgetter indenfor aftalesystemet?
Budgetspil: Prioritering og forhandling
Introduktionen til den kommunale økonomi ender med et simuleret budgetspil, hvor du får lov til at prøve både din økonomiske forståelse, prioriteringer og forhandlingsteknik af i trygge rammer, når vi skal lande et budget i Kattegat Kommune. Vi øver os i og drøfter balancer mellem egne mærkesager og indgåelse af kompromis.
Samspillet mellem politikere og forvaltning
En stærk kommunalbestyrelse kommer i forlængelse af et stærkt samspil mellem kommunalbestyrelsen og den kommunale forvaltning. Du får en introduktion til samspillet og rammerne for det, og vi arbejder med en case, der omhandler nogle af de dilemmaer, der kan opstå.
Demokrati-breaker
Aktiv ’breaker’, hvor temaet lokaldemokrati perspektiveres.
Udsigten fra borgmesterstolen – fortællinger om ledelsen af en kommune og borgmesterens rolle i verden udenfor kommunegrænsen
Vi får besøg af en borgmester, der giver sit perspektiv på kommunalbestyrelsens arbejde. Her får du blandt andet perspektiver på det at stå i spidsen for og samarbejde i kommunalbestyrelsen, de politiske processer samt hvordan man skaber et flertal. Borgmesteren vil desuden fortælle om borgmesterrollen, de fælleskommunale samarbejder og kommunens relationer til andre kommuner, til regionen, til staten osv.
Et godt politisk arbejdsmiljø og håndtering og forebyggelse af chikane, trusler, hærværk og vold
Vi drøfter, hvad der dels kan udfordre, at I som kommunalpolitikere trives i det politiske arbejde, dels hvad der skal til for, at I har det godt og får skabt nogle gode balancer imellem det politiske og civile liv. Derudover får du råd og vejledning om, hvad du skal være opmærksom på, når den demokratiske dialog går skævt og udvikler sig til chikane, trusler, hærværk eller vold. Du får konkrete råd til at håndtere sådanne situationer samt information om, hvor du kan få hjælp. Vi drøfter grænser og håndtering i fællesskab.
Samspillet mellem jer som politikere i kommunalbestyrelsen og udvalg
Et godt samarbejde i kommunalbestyrelsen har plads til både kompromissøgning og uenighed, men forudsætter også respekt, tillid og gode relationer mellem dig og dine politiske kollegaer. Hvordan kommer vi som kommunalbestyrelse godt fra start med samarbejdet, hvad er min rolle og mit ansvar i det gode samarbejde, og hvordan håndterer vi det, når det interne samspil går skævt?
Samspillet mellem jer som politikere og borgerne i kommunen
Hvorfor, hvornår og hvordan skal borgerne inddrages i politikudviklingen? Hvad skal du som politiker overveje, når du indgår i de forskellige aspekter af borgerinddragelse, uanset om det er i dialog med borgere og andre aktører i lokalsamfundet eller den formaliserede inddragelse igennem høringer, råd og nævn?
Afrunding, opsamling og det videre arbejde
Vi samler op på tre gode dage, får talt om hvad I skal hjem og snakke med politiske kollegaer og administration om og får drøftet hvordan I vil holde kontakten i løbet af valgperioden.
Forhåndstilmeldingen er åben
Du kan nu forhåndstilmelde politikere til Kattegat for nyvalgte 2026. Send en mail til Eva Lindegaard Hansen på evlh@komponent.dk med information om, hvor mange I forventer, der deltager og hvilket hold I gerne vil reservere pladser på. Det er vigtigt, at du også skriver, hvem der er kontaktperson på tilmeldingen, så vi kan kontakte jer, når den endelige tilmelding skal laves efter valget.
Prisen for forløbet er kr. 13.750 ex. moms pr. deltager. Prisen inkluderer forplejning og overnatning i enkeltværelser.
Der er følgende hold at vælge imellem:
22.-24. januar 2026
- Comwell Aalborg - venteliste
- Nørre Vosborg (Holstebro) - venteliste
- Comwell Kellers Park (Børkop) - venteliste
- Frederik VI’s Hotel (Odense) - få ledige pladser
- Comwell Roskilde - få ledige pladser
- Comwell Køge - venteliste
5.-7. februar
- Comwell Rebild Bakker - venteliste
- Comwell Bygholm Horsens - få ledige pladser
- Sinatur Skarrildhus (Kibæk) - venteliste
- Frederik VI’s Hotel (Odense)
- Comwell Køge - venteliste
- Comwell Klarskovgaard (Korsør) - venteliste
19.-21. februar
- Comwell Kellers Park (Børkop)
- Frederik VI’s Hotel (Odense)
- Sinatur Nyborg
- Comwell Roskilde - venteliste
- Comwell Køge - venteliste
- Comwell Holte - venteliste
26.-28. februar
- Comwell Bygholm Horsens
- Comwell Middelfart
- Comwell Køge - få ledige pladser
- Comwell Holte - få ledige pladser
5.-7. marts
- Comwell Aalborg
- Comwell Aarhus - venteliste
- Sinatur Skarrildhus (Kibæk) - venteliste
- Comwell Roskilde
- Comwell Holte
19.-21. marts
- Comwell Middelfart
- Comwell Klarskovgaard (Korsør)
- Comwell Roskilde
Erfarne undervisere og relevante oplægsholdere
Forløbet ledes af to erfarne kommunaldirektører fra andre kommuner end din egen, der deler ud af deres viden og erfaring. Du møder også politikere, der var nyvalgte i sidste periode, borgmestre og oplægsholdere med indblik i de udfordringer, du vil stå overfor.
Praktisk information
Kattegat-forløbet afholdes i foråret 2026 og strækker sig fra torsdag eftermiddag til lørdag middag med overnatning og aftenarbejde. Forløbet bygger på over 50 års erfaring og opdateres løbende i dialog med politikere og administrative ledere for at matche tidens krav til kommunalbestyrelsesarbejdet.
Tag del i et program, der klæder dig på til en succesfuld start som lokalpolitiker. Sæt kryds i kalenderen og tag fat i os, hvis du vil høre mere!