Moderne ledelse kræver, at du har en klar identitet som leder. En identitet der er stabil, som skaber genkendelighed, og som kan manøvrere i modsætningsfyldte farvande. Dette kræver stor selvindsigt – både fagligt og personligt. Du skal simpelthen kunne reflektere og samtidig omsætte dine refleksioner i praksis.
Det lyder forjættende enkelt. I praksis er det straks en anden sag. Årsagen er, at det stiller fundamentale spørgsmålstegn ved, hvad du som leder rent faktisk repræsenterer, og hvad din ledelsesfilosofi er.
På modulet Ledelse og filosofi vil du bl.a. lære, hvordan en filosofisk tilgang til ledelse adskiller sig fra andre ledelsestilgange, og hvad en ledelsesfilosofi kan hjælpe med.
Du vil blive bevidst om dit eget ledelsesmæssige ståsted, og hvilke muligheder du har i det ledelsesmæssig rum. Og du vil bl.a. arbejde med det i forhold til personaleledelse, kommunikation, ledelsesmæssig substans og idealitet, rationelle og erfaringsbårne ledelsesfilosofier og eksistens i ledelse.
Som deltager på Ledelse og filosofi skal du have lyst til at reflektere og bevæge dig ind i gråzoner, dilemmaer, diskutere og perspektivere, hvor spændstigheden og den fælles refleksion er vigtige kodeord.
Prisen dækker undervisning, bøger (som du får tilsendt inden undervisningsstart), eksamen og forplejning på undervisningsdagene. Prisen er eksklusive moms.
På Ledelse og filosofi arbejder vi med:
Vi lægger vægt på det særlige i den filosofiske tilgang. Hvad er filosofi og hvordan kan det bruges i ledelsespraksis? Hvad er den gode leder og det gode menneske, og hvordan oplever du dig selv i denne sammenhæng? Hvad er sandt, hvad er godt, hvad er skønt og hvad er ondt?
Den filosofiske tradition, dens moderne praksis og dens værdi for ledelse undersøges og udforskes. Undersøgelse af egen ledelsesfilosofi og dens betydning for opfattelsen af den lederstuderende som menneske og leder. Eksistentialisme og moderne eksistensfilosofi med vægt på ledelse og livet i offentlige organisationer. Undersøgelse af egne eksistentielle grundopfattelser og dets konsekvenser for forståelsen af eget lederskab.
Overvejelser omkring det etiske grundlag for udøvelse af ledelse er fundamentale for at kunne udøve godt lederskab. En bevidstgørelse omkring eget etiske grundlag og etiske handlemuligheder styrker lederens ledelsesudøvelse.
Hvad er det moralske grundlag for dine handlinger som leder? Du introduceres til de tre store etikker; dydsetik, pligtetik og nytteetik, som vi alle tænker med. Hvilken etik træder i kraft under hvilke ledelsesmæssige udfordringer, herunder afklaring af personlig etik. Hverdagens etiske ledelsesudfordringer og de almindelige opfattelser af godt og ret i en organisation. Commonsense-etik og filosofiske metoder til dilemmahåndtering. Egen praksis ved etiske dilemmaer.
Fokus på sproget som diskurs- og meningsskabende begreb. Brug af retorikkens grundbegreber, etos, logos og patos. Analyse og udvikling af eget sprog i ledelsesmæssig sammenhæng. At omsætte de eksistentielle, etiske og sproglige begreber til ny ledelsespraksis.
Fokus på sammenhæng mellem virkelighed og sprog og sprogbrugerens ansvar. Introduktion til retorik, argumentation og diskursanalyse. Analyse af eget eller andres sprog i ledelsesmæssig kontekst. At anvende den i modulets erhvervede indsigt i den daglige ledelsespraksis. At lære at gøre det gode ved at gøre det.
Målgruppe
Modulet Ledelse og filosofi (5 ECTS) henvender sig til offentlige ledere.
"En leder sagde til mig, at han er blevet mere sikker på sig selv og mindre skråsikker. Det er en god udlægning af, hvad man får ud af at arbejde med det filosofiske ind i ledelse,"
Tommy Kjær Lassen
Underviser på Ledelse og filosofi
Mød din underviser
Tommy Kjær Lassen
Ekstern underviser i Komponent
Tommy er en erfaren underviser og ledelseskonsulent i krydsfeltet mellem ledelse og filosofi. Han har igennem 13 år været ekstern lektor på CBS og undervist på en række lederuddannelser på både diplom- og masterniveau.
Oprindeligt er Tommy uddannet cand.theol. og har i en kort årrække arbejdet som præst. Efter en erhvervs-ph.d. fra CBS om ledelse af selvledelse skiftede Tommy karrierespor og arbejder nu med ledelse og arbejdsliv.
"Jeg har fået et nyt sprog, et nyt fokus på at have en venlig dialog med mig selv. Det giver mig både en langtidssikring af mig som leder, en bedre dialog med medarbejderne og mere retning og mening i arbejdet,"
Trine Lynggaard Cervin
Leder i Vordingborg Kommune
Fakta og formalia
Dette modul består af:
- 4 undervisningsgange
- vejledning
- opgaveskrivning
- mundtlig eksamen
Den skriftlige opgave har omfang af max. 5 sider per person.
Pensum udgøres af grundbøger (helt eller delvist) samt artikler, og udgør ca. 500 sider. Grundbøger udleveres og de elektroniske artikler lægges på mitKomponent.
Litteratur til hver undervisningsgang vil fremgå af lektionsplanen, som fremsendes ved endelig tilmelding til modulet.
For at blive optaget skal du minimum have en kort videregående uddannelse samt to års erhvervserfaring. Husk at uploade dokumentation for, at du kan optages.
Modulet afsluttes med en kombinationsprøve, individuelt eller i gruppe. En kombinationsprøve er et skriftligt oplæg kombineret med en mundtligt prøve.
Den Offentlige Lederuddannelse
Dette modul er en del af Den Offentlige Lederuddannelse på diplomniveau (60 ECTS), som består af:
- 3 grundmoduler (3 x 10 ECTS)
- 3 valgmoduler (3 x 5 ECTS)
- 1 specialemodul (15 ECTS)