På økonomikonsulentens Årsmøde 2024 stiller vi skarpt på nogle af de mest aktuelle temaer i økonomikonsulenternes arbejde anno 2024. På årsmødet får vi bl.a. besøg af:
- Anders Windinge fra Økonomisk Sekretariat i KL, der vanen tro åbner årsmødet med et oplæg om de aktuelle udfordringer for kommunernes økonomi
- Poul Aes Nielsen fra Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, der med afsæt i forskning vil vise os, hvordan mennesker og organisationer fortolker og reagerer på data og tal. Fokus vil både være på faldgruber og psykologiske bias, der kan lede os på afveje og føre til forkerte konklusioner, og så vil Poul vise os, hvordan vi kan undgå fejlfortolkninger og skabe et bedre grundlag for at udnytte data til at opnå nye indsigter og træffe bedre beslutninger.
- Susanne Ekman, forfatter og lektor, som med afsæt i sin bog ’Giftig gæld og udpint velfærd’ giver et perspektiv på velfærdsstatens udfordringer
- Tina Øllgaard Bentzen, lektor på Roskilde Universitet som gør os klogere på samskabt styring og om det er løsningen på genstridige styringsproblematikker
Økonomikonsulentens årsmøde 2024 afholdes den 11.-12. november 2024 i Nyborg, og vi er lige nu ved at udarbejde det allersidste af programmet.
Vi glæder os til at se dig til to spændende dage i Nyborg.
Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning, materialer, forplejning samt overnatning i enkeltværelse. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne. Tilmeldingen er bindende
Ved mere end tre deltagere fra samme kommune gives 20 % rabat til de efterfølgende deltagere.
En overnatning aftenen før årsmødet koster 1.200 kr. ekskl. moms.
Der er et begrænset antal værelser, så bestilling/prisen gælder kun så længe, Nyborg Strand har ledige værelser.
Kryds af på tilmeldingsblanketten, hvis du ønsker overnatning aftenen før.
Du får besked, hvis de ikke har flere ledige værelser.
Program den 11. november
Kl. 09:30 Ankomst, registrering og morgenmad
Kl. 10:00 Velkommen og rammesætning af årsmødet
// Komponent
Kl. 10:10 Kommunaløkonomi anno 2024 – aktuelle tendenser
Traditionen tro får vi besøg af Anders Windinge fra KL´s Økonomisk Politisk Center, som vil gøre os klogere på de vigtigste tendenser og økonomiske udfordringer lige nu i kommunerne.
// Anders Windinge, chefkonsulent, Økonomisk Politisk Center, KL
Kl. 11:10 Kort pause
Kl. 11:25 Kommunaløkonomi anno 2024 – aktuelle tendenser (fortsat)
// Anders Windinge
Kl. 11:55 Kaffepause
Kl. 12:15 Bæredygtig spareadfærd: Økonomistyringen som en del af løsningen på de kommunale udfordringer på velfærdsområderne
Hvad betyder det, at et spareforslag er ”bæredygtigt” og omkostningseffektivt? Hvorfor er det vigtigt? Og hvordan kan jeg som økonomikonsulent medvirke til at sikre bæredygtighed og omkostningseffektivitet i de budgetforslag, som vi fremstiller? Det får du svar på af henholdsvis Holbæk Kommunes økonomichef og Komponents ekspert i bæredygtig spareadfærd. Det er svært som økonomikonsulent at ændre verden, men i oplægget vil du få 5 bud på konkrete ting, som du kan ændre.
// Anders Brøndum, økonomichef, Holbæk Kommune og Karsten Bjerre Storgaard, ph.d., chefkonsulent, Komponent
Kl. 13:15 Frokost med efterfølgende mulighed for gåtur
Kl. 14:30 Fælles refleksion med kolleger fra andre kommuner
I mindre grupper får I mulighed for at vende refleksioner over formiddagens oplæg, når I bliver placeret ved bordene med kolleger fra andre kommuner, der sidder med samme arbejdsområde som jer selv. I får også mulighed for at få nye perspektiver på nogle af de dilemmaer, I sidder med i jeres dagligdag og omvendt får I indblik i, hvilke udfordringer der gør sig gældende i andre kommuner.
Kl. 15:10 Pause - kaffe og kage
Kl. 15:30 Velfærdsstatens udfordringer: Et kritisk blik
Med afsæt i sin bog ´Giftig gæld og udpint velfærd’ viser Susanne Ekman talrige eksempler på et udpint dansk velfærdssamfund, som lider af socialt, tidsligt og økonomisk underskud. Med udgangspunkt i grundig forskning, viser Susanne Ekman, hvor svært det er for både ledere og medarbejdere i velfærdsstatens maskineri at adressere systemiske problemer, især når det gælder misforhold mellem krav og ressourcer. I stedet lander ansvaret hos den enkelte, som føler krav om at overbyde i forhold til tid og ressourcer.
// Susanne Ekman, lektor ved Roskilde Universitet
Kl. 16:30 Afslutning på dagens faglige program
Kl. 18:00 Bobler før middagen
Kl. 18.30 Middag
Program den 12. november
Kl. 8:30 Rammesætning af dagen
// Komponent
Kl. 8:35 Fortolkning og faldgruber i arbejdet med data
Arbejdet med data om blandt andet økonomi, sygefravær, brugertilfredshed og resultater er centralt for kommunale økonomimedarbejdere. I oplægget fortæller Poul Aaes Nielsen, hvordan mennesker og organisationer fortolker og reagerer på data og tal. Fokus vil både være på de faldgruber og psykologiske biases, der kan lede os på afveje og føre til forkerte konklusioner. Men fokus er i lige så høj grad på, hvordan man kan undgå fejlfortolkninger og skabe et bedre grundlag for at udnytte data til at opnå nye indsigter og træffe bedre beslutninger.
// Poul Aaes Nielsen, lektor ved Aarhus Universitet, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Kl. 9:30 Kaffe - og find din session
Kl. 9:50 Sessionsrunde 1
Vælg mellem forskellige sessioner. Se beskrivelse af sessioner til højre i programmet.
Kl. 11:00 Pause - og find din næste session
Kl. 11:20 Sessionsrunde 2
Vælg mellem forskellige sessioner. Se beskrivelse af sessioner til højre i programmet.
Kl. 12.30 Frokost
Kl. 13.30 Kampen om ”bøvlet”: Nye veje gennem samskabt styring?
Der er bred enighed om at styringen mange steder er blevet for bureaukratisk og æder for meget tid af en i forvejen presset kerneopgave. Alligevel viser utallige forsøg på afbureaukratisering at det er lettere sagt end gjort at omsætte ambitioner til praksis. Hvorfor er det så svært at få bugt med bøvlet? Kan samskabt styring være en vej til reel afbureaukratisering? Og hvilke paradokser og rolleforandringer står man som forvalter overfor hvis medarbejdere skal opleve mindre bøvl og mere mening? Disse og mange andre spørgsmål vil Tina Øllgaard Bentzen stille skarpt på og invitere til dialog om i dette oplæg.
// Tina Øllgaard Bentzen, lektor, Institut for Samfund og Erhverv, Roskilde Universitet
Kl. 14.30 Opsamling og afrunding af årsmødet
Kl. 14.45 Tak for i år og på gensyn
Sessioner
Session 1: Sprogmodeller som økonomikonsulentens assistent: Hvordan kan sprogmodeller understøtte økonomikonsulentens arbejde?
Kom og vær med i en praksisnær session, hvor vi udforsker, hvordan sprogmodeller kan blive din nye personlige assistent i dit daglige arbejde som økonomikonsulent. Vi afprøver konkrete eksempler på, hvordan sprogmodeller kan bidrage til forskellige dele af budgetanalyser, inspirere til rapporteringsprocesser og assistere med strategisk beslutningstagning og måske endda forudsige økonomiske trends? Bliv inspireret og få nye værktøjer til din værktøjskasse!
// Theis Rubinke Sørensen, chefkonsulent i Komponent
Session 2: Dataunderstøttet styring af voksensocialområdet i Silkeborg Kommune
Silkeborg Kommune har efter en lang periode med stigende udgifter på voksensocialområdet, vendt den økonomiske udvikling med et fald i individhenførbare udgifter på 1% fra 2022 til 2023 samtidig med, at der har været en stigning i antal borgere på 2%. Denne udvikling skyldes bl.a. et målrettet arbejde med validering og udvikling af databaseret ledelsesinformation og at medarbejdere og ledere i processen, er blevet mere øvede i at bruge data som et redskab til at finde de gode løsninger.
I sessionen fortæller Sascha Mørch Lund, hvordan de i Silkeborg Kommune har arbejdet med at sikre, at data er valide. Sascha viser derudover konkret, hvordan data er gjort let tilgængeligt for organisationen og hun fortæller om de analyser, de har udarbejdet og som har ført til udgiftsreducerende beslutninger.
// Sascha Mørch Lund, teamkoordinator, Silkeborg Kommune
Session 3: Risikostyring og interne kontroller i en tid med øget fokus på økonomisk svindel – erfaringer fra Køge Kommune
I en tid med stigende medieopmærksomhed på svindelsager, øget automatisering og krav om gennemsigtighed er det afgørende for kommunerne at sikre gode arbejdsgange for interne kontroller for at forebygge svindel, sikre tillid, effektiv ressourceanvendelse og overholdelse af lovgivningen. I oplægget vil Køge Kommune dele deres erfaringer med risikostyring og interne kontroller, når de med afsæt i en modenhedsvurdering af deres risikostyring viser, hvordan de systematisk har arbejdet med at forbedre deres interne kontroller. Med afsæt i konkrete eksempler viser de, hvordan de har ændret praksis og giver deres bedste do’s and don’ts i arbejdet med at forbedre kommunens interne kontroller.
// Jeanette Kousted Holst, regnskabschef, Kristina Maj Milo Holm, faglig koordinator og Kristine Botoft Rem, regnskabskonsulent i Køge Kommune
Session 4: Økonomikonsulentens rolle og kompetencer i en digital fremtid: Potentialet i BI, AI og ML
Hvad vil den teknologiske udvikling betyde for økonomikonsulenten i fremtiden? Det får du et bud på i denne session, når vi ser nærmere på områder som dataanalyse, digitalisering og forståelse af business intelligence-værktøjer, kunstig intelligens (AI) og machine learning (ML), og hvordan disse kan understøtte økonomikonsulentens arbejde. Med afsæt i konkrete cases ser vi på sessionen desuden nærmere på, hvordan teknologierne allerede i dag bliver anvendt og vi identificerer, hvilke udfordringer man skal være opmærksom på. Du får også et bud på, hvordan du kan forberede dig på fremtidens teknologiske muligheder, som kommunal økonomikonsulent.
// Jakob Kornum, løsningsarkitekt og business intelligence-udvikler
Session 5: Effekt i fokus: Kolding Kommunes brug af data til at understøtte og forbedre kvaliteten i dagtilbud
I Kolding Kommune har man arbejdet med at koble den økonomiske og faglige styring på dagtilbudsområdet ud fra et ønske om at blive endnu mere bevidste om, hvilken effekt og kvalitet, de skaber med de tilgængelige ressourcer på dagtilbudsområdet. På sessionen fortæller børne- og uddannelsesdirektør Flemming Skaarup og dagtilbudsleder Marianne Lund om dette arbejde, og hvordan de anvender data og ledelsesinformation til at understøtte og forbedre kvaliteten på dagtilbudsområdet i Kolding Kommune. De viser bl.a. hvilke typer af data, de anvender og hvordan den enkelte dagtilbudsleder anvender data aktivt i sin ledelse. De viser også, hvordan den faglige styring er koblet til ressourcestyringen, og giver deres bud på, hvordan økonomikonsulenten kan understøtte det faglige arbejde gennem økonomisk sparring.
// Flemming Skaarup, børne- og uddannelsesdirektør og Marianne Lund, dagtilbudsleder i Kolding Kommune
Session 6: Økonomisk styring af ældreområdet i lyset af en kommende ældrelov: Fra enkeltydelser til helhedspleje
En ny ældrelov er på vej, hvor helhedspleje kommer til at være et bærende princip. Det betyder for mange kommuner, at den økonomiske styring skal gentænkes og mange kommuner er allerede begyndt at indrette styringen, så den f.eks. tilgodeser arbejde i faste teams. På sessionen ser vi nærmere på, hvordan man kan indrette den økonomiske styring med afsæt i ydelsespakker, der giver medarbejderne plads til at skrue op og ned for indsatserne, når borgerens behov tilsiger det, og planlægge indsatser og besøg med udgangspunkt i borgerinddragelse. Med andre ord ser vi på sessionen nærmere på, hvordan man kan indrette den økonomiske styringsmodel, så den imødekommer helhedspleje. Disclaimer: Der vil til årsmødet fortsat være mange ubekendte ift. den fremtidige styring af ældreområdet, men på sessionen ser vi nærmere på nogle af de ting, vi allerede ved sker, og vi opridser, hvor der fortsat er uklarheder.
// Ida Andréa Stoltze Rasmussen, chefkonsulent i Komponent
Praktiske informationer
Hvor
Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter
Østerøvej 2
5500 Nyborg
Hvornår
11.-12. november 2024
6.450 kr. ekskl. moms.
Ved mere end tre deltagere fra samme kommune gives 20 % rabat til de efterfølgende deltagere.
Tilmeldingen er bindende.
Ved tilmelding efter den 4. oktober kan vi ikke garantere overnatning.