Skab fremtidens løsninger med Housing First
Denne temadag er en unik mulighed for at dykke ned i de konkrete erfaringer, metoder og strategier, der kan gøre Housing First til en endnu stærkere og mere bæredygtig indsats.
Du vil møde eksperter, praktikere og borgere der sætter fokus på:
• Hvor vi står med Housing First i dag, halvandet år efter reformen.
• Hvordan vi gentænker herbergernes rolle og funktion.
• Erfaringer fra kommuner, der har gjort Housing First til en integreret del af deres tilgang.
• Borgerperspektiver på, hvad der virker – og hvad der stadig mangler.
• De økonomiske og menneskelige gevinster ved at investere i Housing First.
Dagen byder på inspirerende oplæg, konkrete cases og en interaktiv workshop, hvor vi sammen udforsker, hvordan vi kan tage læringen med hjem og styrke indsatsen i vores egne organisationer.
Hvem bør deltage?
Konferencen henvender sig til fagprofessionelle og beslutningstagere i kommuner, NGO’er og andre aktører, der arbejder med hjemløshed, socialpolitik og boligindsatser. Forsorgshjem, tilbud, relevant myndighed, bostøtteindsatser mv.
Tilmeld dig allerede nu – vi glæder os til at se dig til en dag, der kan sætte varige aftryk på indsatsen mod hjemløshed.
Konferencen henvender sig til fagprofessionelle og beslutningstagere i kommuner, NGO’er og andre aktører, der arbejder med hjemløshed, socialpolitik og boligindsatser. Forsorgshjem, tilbud, relevant myndighed, bostøtteindsatser mv.
Program
09:00 Ankomst og morgenkaffe
09:30 Velkomst og rammesætning
// Trancit og Komponent
09:45 Hvad er Housing First og hvorfor virker det?
Med den nye Hjemløshedsreform, der trådte i kraft den 1. oktober 2023, blev der sat fornyet fokus på behovet for at skabe varige bolig- og støtteløsninger til borgere i hjemløshed og dermed sætte skub i Housing First-tilgangen.
Tilgangen er afprøvet med dokumenteret effekt og evalueringer, der påviser, at otte til ni ud af ti borgere, som tilbydes en Housing First-indsats, efterfølgende er i stand til at bo og blive i egen bolig.
Men hvor er vi nu? Hvad er status her halvandet år efter ændringen? Hvad skal vi have mere af? Hvordan fastholder vi fokus på opgaven? Hvordan løser vi opgaven med de borgere som har lange ophold på forsorgshjem i andre kommuner end vores egen? Kan vi arbejde smartere og mere målrettet med Housing First? Hvordan afskaffer vi den langvarige hjemløshed permanent?
// Iben Nielsen, chefkonsulent, Trancit
10:15 Fra herberg til Housing First – fremtidens herberg
Hjemløsereformen betyder, at borgeren i fremtiden skal opholde sig kortest mulig tid på herberget. De fysiske rammer skal understøtte, at opholdet er midlertidigt, og at herbergsindsatsen skal opfattes som et forløb, der hjælper borgeren i overgangene – fra hjemløshed til overgangsbolig på herberg, og fra overgangsbolig og videre ud i egen bolig.
Det betyder, at fremtidens herberg grundlæggende skal indrettes, så det understøtter afklaring af bolig og bostøtte, frem for langvarigt ophold med service og fællesfaciliteter.
//Heinz Wolf, konstitueret chef for økonomi, Kirkens Korshær
10:50 Kort pause
11.10 Hjemløse Stemmer: Indblik i livet med Housing First
Klaus og Olive fra SAND, De Hjemløses Landsorganisation, vil dele deres personlige erfaringer med hjemløshed, Housing First og de forandringer, der er fulgt med hjemløsereformen.
Klaus har boet på herberg i over tre år og håber snart at blive skrevet op til en bolig i København. Han vil fortælle om sine oplevelser både før og efter reformen og beskrive de udfordringer, han stadig står over for, mens han bor på herberg og venter på en permanent bolig.
Oliver, der nu bor i egen bolig med støtte gennem en Housing First-indsats, vil dele, hvordan denne støtte har påvirket hans liv. Han vil reflektere over, om indsatsen bygger på hans egne drømme, håb og ønsker for fremtiden.
Samtalen vil blive faciliteret af Finn Brandt og Iben Nielsen fra Trancit.
11.50 Housing First: En værdifuld investering med menneskeligt og økonomisk afkast
Implementeringen af Housing First bør altid ses i et investeringsperspektiv. For det første er det afgørende at sikre tilstrækkelige ressourcer til at skabe en vellykket indsats. For det andet er det relevant at undersøge mulighederne for samarbejde med eksterne investorer, som kan bidrage til at realisere potentialet i denne tilgang. Housing First skaber ikke blot forbedringer for den enkelte, men kan også føre til betydelige besparelser og effektivitetsgevinster for kommunen.
// Karsten Storgaard Bjerre, chefkonsulent i Komponent
Karsten er ekspert i sociale investeringer i et kommunalt perspektiv, bl.a. med afsæt i en PhD-afhandling om emnet (2022) samt efterfølgende rådgivning af en række kommuner. Han er udpeget af Social- og Boligministeren til at sidde i det rådgivende udvalg vedr. Den Sociale Investeringsfond.
12:10 Frokost
13:00 Kommunale cases - hvad kan vi lære? Videndeling og konkret inspiration til implementering og forandring fra to kommuner
Hør blandt andet fra Odense Kommune der har arbejder med Housing First sinde 2009. De vil dele deres erfaringer med, hvordan man kan fastholde samarbejdet på tværs i kommunen og med NGO’erne. Og samtidig fastholde det positive narrativ om Housing First.
// Jacob Ludvigsen, afdelingsleder – Boligsocial 2g, Odense Kommune og Anne Lund Fuglsang, områdechef, Odense Kommune
// Opdateres med yderligere en kommune
13:45 Kaffe og kage
14:05 Workshop - Konkrete handleplaner og redskaber til Housing First-indsatsen
Vi runder dagen af med at sætte fokus på praktiske værktøjer og handleplaner, som kan implementeres direkte i den kommunale indsats. Gennem dialog og øvelser skal vi arbejde med at omsætte dagens læring til konkrete tiltag: Hvilke forandringer skal vi sætte i gang, og hvordan bygger vi videre på vores styrker? Hvordan kan vi styrke samarbejdet både internt og eksternt? Workshoppen skal bidrage med klare skridt og redskaber til at fortsætte og forstærke arbejdet med Housing First i egen organisation.
// Faciliteres af Alice Holmberg, chefkonsulent, Komponent
15:15 Tak for i dag
Praktiske informationer
Hvor
Comwell Middelfart
Karensmindevej 3
5500 Middelfart
Hvornår
12. maj 2025 kl. 9.00 - kl. 15.15
Prisen er 1.850 kr. ekskl. moms pr. deltager.
17. marts 2025
Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.
Det er stadig muligt at tilmelde sig efter fristen, hvis der er ledige pladser på temadagen.