Marte Meo-metoden, der er udviklet af hollænderen Maria Aarts, tager udgangspunkt i analyse af interaktionen mellem mennesker, så samspillet mellem omsorgspersonen og borgeren understøtter borgerens iboende ressourcer og bliver så positivt og konfliktfrit som muligt.
I Skandinavien ses metoden mest brugt på børneområdet, men metoden er i de seneste år blevet anvendt med succes på ældreområdet. Dette til nedbringelse af antipsykotisk medicin, forebyggelse af magtanvendelser samt forbedring af det psykiske arbejdsmiljø.
Formål
Formålet med den første nationale Marte Meo-konference på ældreområdet er derfor at udbrede viden om brugen af Marte Meo på ældreområdet.
Og at sikre et fælles sprog og en fælles tilgang på tværs af kommunerne samt skabe mulighed for gensidig sparring og netværk for Marte Meo-terapeuter på tværs af landets kommuner.
Vi opfordrer til, at I deltager flere fra samme organisation og gerne både ledere og terapeuter for at skabe et fælles afsæt for arbejdet med Marte Meo hos jer.
Program
Ændringer i programmet kan forekomme
09:00 Registrering og morgenmad
10:00 Velkommen og formål med konferencen
// Linda Stick, chefkonsulent, Komponent
10:15 Marte Meo-metoden - implementering og udvikling af metoden i Danmark
Marte Meo er udviklet af hollænderen Maria Aarts, og metoden er udsprunget af nyere udviklingspsykologisk forskning og teorier om samspillets og anerkendelsens betydning for udvikling, trivsel og livskvalitet.
Oplægget tager derfor udgangspunkt i, hvordan Pernille som en af de første i Danmark har arbejdet med at implementere, udvikle og sprede metoden i Danmark. Samt hvordan andre Europæiske lande arbejder med metoden.
//Lone Bakke, Marte Meo-terapeut og licenseret Marte Meo-supervisor.
10:50 Arbejdsmiljø og adfærd: Voldsforebyggelse og trivsel i omsorgsarbejdet
Al adfærd er kommunikation. Det er et af de vigtigste budskaber i omsorgsarbejdet. Men at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder og udadreagerende/uforståelig adfærd kan være er en kompleks faglig opgave, som kræver bevidsthed om både kompetencer og viden.
Oplægget tager derfor udgangspunkt i viden, metoder og praksiserfaringer fra et socialt- og plejefagligt perspektiv på ældreområdet og et voldsforebyggende perspektiv på arbejdsmiljøområdet. Samt de 9 anbefalinger til i at etablere en systematisk og forebyggende tilgang til arbejdet med at skabe trivsel og tryghed for borgere og medarbejdere i hverdagen.
// Bjørg Dapper-Skaaning, specialkonsulent og Amalie Kirk, fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen
11:25 Kaffepause og netværk
11:45 En ny samspilskultur - en fælles faglig platform
Roskilde kommune har siden 2008 arbejdet med implementeringen af Marte Meo metoden på ældreområdet, og i 2014 blev metoden evidensbasseret som interventionsmetode inden for demensomsorgen. For tre år siden startede vi i Roskilde den proces, der skulle føre kommunens demensplejecentre, frem til en Marte Meo certificering. Senest er kommunens største Demenscenter, med 102 beboere, gået i gang.
I oplægget vil du blive introduceret til, hvordan der arbejdes med to af de kriterier, der skal være opfyldt, for at opnå en certificering: Introduktionen til metoden, til medarbejdere og ledere, og hvordan vi arbejder med Marte Meo forløbene. Oplægges afsluttes med videoklip fra hverdagens praksis.
// Hanne Frost, Marte Meo-konsulent, Roskilde Kommune
12:30 Frokost
13:20 Demenspleje i forandring: Reducerering i medicinforbrug og voldsomme episoder med Marte Meo
Ifølge Demenshandlingsplanen 2025 skal forbruget af antipsykotika til mennesker med demens nedbringes med 50 % inden udgangen af 2025. Greve kommune har derfor med stor succes arbejdet med at forebygge og nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin via opkvalificering af medarbejdere i anvendelse af Marte Meo metoden samt anvendt metoden til at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder.
// Tanja Rasmussen, Marte Meo-terapeut, Greve Kommune
13:50 Hvordan kan Marte Meo-metoden styrke ældreomsorgen?
Travlhed og omsorgspres slider på ældreomsorgen. Derfor har vi mere end nogensinde brug for effektive og enkle værktøjer, der skaber menneskelige forbindelser i en hektisk hverdag. På dette oplæg vil du præsenteres for, hvordan små justeringer i samspillet kan øge trivslen for mennesker, der lever med demens og for dem, der er omkring dem. Marte Meo metoden gør det komplekse enkelt og det svære muligt, så omsorgen bliver ikke kun bæredygtig, men også væredygtig.
// Gitte Mørch Henriksen, licensed Marte Meo-supervisor, Herning Kommune
14:40 Kaffe & kage
15:00 Opsamling på dagen i plenum
I denne afsluttende session samler vi op på dagens oplæg og erfaringer fra Roskilde, Greve og Herning Kommuner om arbejdet med Marte Meo-metoden. Vi dykker ned i, hvordan metoden har været anvendt i praksis, hvilke resultater der er opnået, og hvilke udfordringer og muligheder kommunerne har oplevet. Sessionen giver også mulighed for en fælles samtale, spørgsmål fra deltagerne og refleksion over, hvordan Marte Meo kan bidrage til fremtidens ældrepleje.
15:30 Konferencen slutter
Praktiske informationer
Hvor
Roskilde Kongres- og Idrætscenter
Møllehusvej 15
4000 Roskilde
Hvornår
13. marts 2025 kl. 09:00-15:30
Prisen er 2.195 kr. ekskl. moms pr. deltager.
Prisen dækker oplæg, materialer og forplejning.
Tilmeldingen er bindende.
Rabatmulighed:
Hvis I er en større gruppe, som deltager fra samme arbejdsplads, så kontakt Dorthe Bidstrup Jensen – så finder vi en god pris til jer.