Vil du lære at tilrettelægge og afholde forløb, der udvikler børn og unges evne til regulering og mentalisering? Få viden, fælles refleksion og træning på dette 5-dags kursus.

I mødet med børn og unge er det afgørende at forstå, hvordan deres emotionelle og sociale udvikling påvirker deres læring og trivsel. Evnen til at regulere følelser og forstå andres perspektiver er centrale kompetencer, der ikke kun styrker relationerne mellem børn og voksne, men også fremmer et sundt læringsmiljø, hvor alle børn kan trives og udvikle sig.

Som lærer eller pædagog er du i en unik position til at understøtte børns og unges udvikling af disse kompetencer. Regulering giver børnene mulighed for at håndtere frustration, angst og stress, mens mentalisering styrker deres evne til at forstå sig selv og andre i sociale sammenhænge. Begge færdigheder er nødvendige for, at børn og unge kan navigere i deres sociale relationer, opbygge selvværd og træffe bevidste valg i deres handlinger.

Dette kursus er designet til at give dig både teoretisk viden og praktiske værktøjer til at fremme børns og unges evne til regulering og mentalisering i hverdagen. Gennem konkrete metoder og øvelser vil du få indsigt i, hvordan du kan skabe et trygt læringsmiljø, hvor børn og unge lærer at forstå og håndtere deres egne følelser, samtidig med at de udvikler empati og forståelse for andre. Dette er ikke blot vigtigt for deres sociale integration og trivsel, men også for deres læring og personlige vækst.

12.500 kr.
Sted og startdato
Herlev: 18. september 2025
Se tid og sted for det valgte forløb
Komponent Herlev, Lyskær 3 ef, 1. sal, 2730 Herlev
18. september 2025 kl. 8.30 - kl. 15.30
21. oktober 2025 kl. 8.30 - kl. 15.30
20. november 2025 kl. 8.30 - kl. 15.30
16. december 2025 kl. 8.30 - kl. 15.30
22. januar 2026 kl. 8.30 - kl. 15.30
Din tilmelding er bindende efter tilmeldingsfristens udløb. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Se hvad prisen inkluderer

Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning og materialer. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.

Indhold:

Kurset er af 5 dages varighed. Det indledes med en grundlæggende definition og forståelse af mental sundhed gennem trivsel og livsmestring. Herefter følger fire kursusgange om hvert af de faglige temaer, som tilsammen er vigtige og sammenhængende byggesten i udviklingen af børn og unges livsmestring både individuelt og i fællesskab med andre. 

Hver kursusgang indeholder en introduktion, fællesrefleksion og øvelser for henholdsvis børn og voksne som handler om, hvordan man kan arbejde med de faglige temaer i en sundhedsfaglig, pædagogisk eller psykologisk praksis med børne - og ungefællesskaber, med èt barn eller en ung, og med forældre. Øvelserne skal ses som inspiration til en pædagogisk værktøjskasse, målrettet og tilpasset den mål- og aldersgruppe I har med at gøre.

Forløbet ser ud på følgende måde:

Tema 1: Trivsel og livsmestring 
Tema 2: Regulering
Tema 3: Mentalisering
Tema 4: Opmærksomhed
Tema 5: Kroppens betydning 

Tema 1: Trivsel og livsmestring:

Den første kursusgang i forløbet indledes med en definition af mental sundhed og trivsel. Begrebet belyses fra henholdsvis et sundhedsfaglig, -pædagogisk og psykologisk ståsted.

Tema 2: Regulering

Den anden kursusgang i forløbet belyser begrebet regulering. At arbejde med regulering er den første trædesten i arbejdet med livsmestring.

Regulering af egne impulser og affekter er ikke en medfødt evne hos det lille barn. Det udvikles og læres udefra og ind. Barnet lærer i tilknytningen og relationen til forældre og andre nærtstående voksne at håndtere og regulere egne følelser, og det sker i samværet med andre.

Tema 3: Mentalisering 

Den tredje kursusgang i forløbet belyser begrebet mentalisering, som er menneskets evne til at kunne se egen og andres adfærd og handlinger som udtryk for mentale tilstande som følelser, tanker, intentioner, håb og drømme. 

Mentalisering er en evne vi udvikler mere eller mindre af os selv i sunde miljøer, men det er også en evne, vi ikke altid har adgang til, da den er tæt forbundet med affektregulering og nervesystem.

Tema 4: Opmærksomhed 

Den fjerde kursusgang i forløbet belyser begrebet opmærksomhed.

Opmærksomhed er betydningsfuld både som en lygte på indre tilstande og på den verden son ligger udenfor. De gode relationer i et fællesskab er båret af en opmærksomhed på både sig selv og de andre. Ligeledes har opmærksomheden stor betydning for vores evne til at holde fokus og kunne koncentrere os og udvikle nye kompetencer eller fx. bare nyde en god bog 

Tema 5: Kroppens betydning 

Den femte kursusgang belyser kroppens betydning for vores mentale sundhed. Fokus på bevægelse og afspænding af kroppen er en vej til at arbejde med trivsel og livsmestring. 

Kroppen husker og lagrer de erfaringer og oplevelser, vi har med os, og gennem kroppen kan vi styrke vores evne til udholdenhed og mod til at deltage i fællesskaber. Når vi er i god kontakt med vores krop, har vi mere overskud 

Målgruppe:

Pædagoger og lærere, der ønsker færdigheder i at tilrettelægge og afholde forløb, der styrker børn og unges evne til regulering og mentalisering.

1500x920_skolebørn

Undervisere

Lis Fenger og Christina Baluna Hostrup har begge arbejdet i Århus Kommune i over 25 år. Sammen har de haft et stærkt fokus på arbejdet med mentalisering i pædagogiske læringsmiljøer og undervist på kommunens tre årige kompetenceudviklingsforløb i Robusthed. De er begge forfattere til bøger om mental sundhed og trivsel i pædagogiske læringsmiljøer.

Underviser Christina Baluna Hostrup

Christina Baluna Hostrup er oprindeligt læreruddannet. Hun har arbejdet som skoleleder og udviklingskonsulent i PPR. Hun er nu selvstændig konsulent og forfatter. 

Underviser Lis Fenger

Lis Fenger er oprindeligt sundhedsplejerske og har videreuddannet sig i mentalisering. Hun har de sidste mange år arbejdet som konsulent i afdelingen for sundhed i Børn og Unge.  

Program

Morgenmad
Tema 1: Trivsel og livsmestring
Hvordan forstår vi trivselsbegrebet
Det sundhedsfaglige perspektiv med baggrund i teoretikere som Antonovsky, Bandura, Csikszentmihalay
Det Pædagogiske perspektiv med fokus på den relations – og ressourceorienterede pædagogik. Herunder Louises Klinges beskrivelse af det grundlæggende fundament for trivsel og læring.
Det psykologiske perspektiv især med fokus på John Bowlby og Daniel Sterns teorier om barnets tilknytning
Det tværfaglige perspektiv - når vi fletter perspektiverne sammen til en samlet helhedsorienteret forståelse
Tak for i dag.
Morgenmad
Tema 2: Regulering
Den treenige hjerne og hjernes udvikling
Hvordan forstår vi begrebet regulering ud fra Daniel Stens forståelse af barnets udvikling
Spejling og markeret spejling
Hvordan kan vi som professionelle arbejde med pædagogiskstilladsering i forhold til børn - og unges evne til regulering
Tak for i dag
Morgenmad
Tema 3: Mentalisering
Hvordan kan vi forstå Peter Fonagys teori om mentalisering?
Hvordan fungerer mentalisering implicit og eksplicit
Hvordan kan vi som professionelle arbejde med pædagogisk stilladsering i forhold til børn - og unges evne til at mentalisere
Tak for i dag
Morgenmad
Tema 4: Opmærksomhed
Opmærksomheden set som en lommelygte
Kan vi lære at styre opmærksomheden
Hvordan kan vi som professionelle arbejde med pædagogisk stilladsering i forhold til at børn -og unges evne til at styre opmærksomheden både individuelt og i det pædagogiske fællesskab?
Tak for i dag.
Morgenmad
Tema 5: Kroppens betydning
Det hele menneske og vores forståelse af fysisk og mental sundhed
Hvordan bruger vi vores viden om kroppen i arbejdet med børn og unge
Hvordan kan vi skabe fordybelse og ro i fællesskaber
Nærvær mindfulness og bevægelse
Hvordan kan vi som professionelle arbejde med pædagogiske stilladsering i forhold til børn - og unge
Tak for denne gang.