Nærvær, tryghed og tillid i det virtuelle rum. Det er nogle af de ord, der kendetegner stemningen på holdet på den online udgave af Den Offentlige Projektlederuddannelse®, som underviser Tine Hessner og seks deltagere netop nu er i gang med.
– Jeg er positivt overrasket over, hvor godt undervisningen fungerer, og hvor meget nærvær og tillid vi har fået skabt deltagerne imellem. En stor del af værdien på den her uddannelse ligger i, at vi ud fra en række konkrete redskaber taler om vores egen praksis og får inspiration og sparring fra de andre deltagere. Og der er faktisk noget rigtig intimt ved at sidde sammen to og to eller tre og tre i et virtuelt rum, hvor alt andet er væk, og man kun har fokus på sig selv og de andres ansigter på skærmen, siger Tine Hessner.
Kabalen går op med onlineundervisning
Som underviser på et online forløb gør Tine Hessner sig ekstra umage for at tænke pædagogikken ind på nye måder. Det betyder bl.a., at hun holder ekstra pauser og at hun hele tiden sørger for at involvere og aktivere de studerende i f.eks. breakout rooms eller gennem forskellige virtuelle samarbejdsredskaber. Og spørger man Rikke Hartmann, der er demokratimedarbejder og projektleder i Aalborg Kommune, så resulterer det i undervisning, der fungerer rigtig godt.
– Tine har været god til at få skabt en tryg stemning på holdet, selvom vi ikke fysisk er i samme rum. Jeg får meget ud af undervisningen og drøftelserne med de andre deltagere, og så synes jeg, at et onlineforløb er mere overskueligt for mig, når jeg skal få det til at gå op med job og hjem. Derfor vil jeg også gerne vælge en online løsning en anden gang, siger Rikke Hartmann. Hun bakkes op af sin medstuderende Jackline Bamdeg, der er konsulent i Telepsykiatrisk Center i Psykiatrien i Region Syddanmark.
– Vi oplever, at underviseren er god og struktureret, og meget hurtigt har vi fået redskaber til at bruge Zoom socialt og fagligt. Jeg vil gerne anbefale kurset til andre, da det er en effektiv måde at lære på, og så sparrer man transporttiden, siger Jackline Bamdeg.
Ifølge Tine Hessner kan hun mærke, at de studerende møder op til den virtuelle undervisning med en anden ro, end hvis de havde haft travlt med at komme ud ad døren eller haft lang transport til uddannelsesstedet.
– Der er en anden ro omkring de studerende, når vi mødes online, måske fordi ingen af dem har været tidligt oppe eller ude på en lang køretur for at nå frem. Der er heller ingen, der skal gå tidligt for at nå at hente børn, så vi får sluttet af sammen. Der er en gensidig forståelse for vilkårene, og at det er ok at blive afbrudt af et barn, der kommer ind, eller pakkeposten, der ringer på døren. På den måde er der plads til små forstyrrelser, selvom jeg faktisk ikke oplever, at der har været ret mange af dem, siger Tine Hessner, der også peger på en anden fordel ved at køre Den Offentlige Projektlederuddannelse® online.
– Lige netop med det her forløb er der faktisk en fordel i, at deltagerne gennem undervisningen får indblik i nogle af de værktøjer, der findes til at facilitere møder og samarbejde online. Det er ofte en stor del af en projektleders opgave – især her under corona – og vi får virkelig testet samarbejdsværktøjer og afprøvet fif til online facilitering samtidig med, at vi får snakket om, hvad der virker godt, og hvad der virker mindre godt, siger Tine Hessner.
Otte fordele, du måske har opdaget ved online undervisning
Du øver dig
Jo mere du er online, og jo mere onlineundervisning du selv modtager, jo skarpere bliver du på, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer, når du selv skal stå for undervisning eller møder online.
Du sparer transporten
En af de helt store fordele ved online undervisning er, at du sparer transporten, når du kan gå på fra hjemmekontoret.
Udbuddet af kurser kan være større
Når du vælger onlineundervisning, vil du måske opleve, at paletten af kurser og uddannelser, du kan tilmelde dig er større, fordi du ikke er så afhængig af, hvor kursusstedet ligger.
Du møder op uden stress
Når du har tilmeldt dig undervisning online, har du (som regel) gode muligheder for at starte dagen stille og roligt, fordi du hverken kører forkert eller hænger i trafikken på vej til kursusstedet.
Du vælger forplejning og indretning af klasselokalet
På hjemmekontoret er du i de vante rammer, og kan skabe de bedste rammer for læring til netop dig. Lav en god kop kaffe, tænd et stearinlys og sæt dig godt til rette, før du går online.
Større fleksibilitet og mulighed for at få det hele med
Når du sidder derhjemme eller på kontoret og modtager undervisning, er der gode muligheder for, at du kan nå at få hele undervisningen med, inden du skal gå for at hente børn eller nå dagens øvrige gøremål.
Et andet blik på de andre deltagere
Når et hold sidder online fra hver deres kontor, køkken eller stue, giver det et helt særligt indblik i medkursisternes liv, som man ikke nødvendigvis ville få, hvis man var afsted til fysisk undervisning. Det kan være med til at skabe noget intimitet og tillid deltagerne imellem.
Pauserne er dine egne
Når du modtager undervisning hjemmefra, er der ingen krav om smalltalk og fælles frokost i pauserne. I stedet kan du bruge dem på at reflektere over det, du har lært, eller måske bare på at kigge ud i luften, hvis det er det, du har brug for.