Fungerer samspillet mellem embedsværk og politikere? Vil du styrke din politiske betjening og få en bedre forståelse for politikernes arbejdsvilkår?

Det stiller høje krav til embedsmænd, sekretariatsmedarbejdere og faglige medarbejdere at understøtte politikerne i deres arbejde. Beslutninger skal træffes på et oplyst grundlag, men tiden er knap, og kompleksiteten er høj.

Ingen politikere er ens, men alle politikere skal klædes ordentligt på til at træffe gode beslutninger. Den politiske betjening skal med andre ord balancere mellem at behandle politikerne ens og samtidig tage højde for den individuelle politikers vilkår. Det er et dilemma og kalder på politisk og organisatorisk forståelse og politisk tæft.

Kurset tager afsæt i, at du som politisk betjener lykkes, hvis du som medarbejder har politisk tæft og forstår den politiske beslutningsproces, politikernes arbejdsvilkår og din egen rolle i spændingsfeltet mellem politik og administration. Kurset fokuserer på dilemmaer, og vi vil bruge dine egne cases til at blive klogere på den gode politiske betjening.

Kurset rammer lige ned i et valgår, og vi benytter naturligvis den anledning til at dykke ned i, hvad netop valgkampen og den efterfølgende onboarding af politikere kalder på af politisk betjening. Vi undersøger derfor både, hvad der er unikt ved valgkampe og bruger valgkampen som eksempel på almengyldige principper, der bliver forstærket eller formindsket i en valgkampskontekst.

Bliv en bedre politisk betjener

På kurset styrker du din politiske tæft og din evne til at gennemskue mekanismerne i den politiske organisation.

I løbet af to dage arbejder vi med:

  • Politikerens arbejdsvilkår og tilgange
  • Embedsmandens rolle i udvikling af kommunal velfærd
  • Metoder til politisk betjening med inspiration fra eksperter og andre kommuner
  • Bo Smith-udvalgets rapport om samspillet mellem politik og embedsværk og KL’s kodeks for politisk betjening
  • Dilemmaspil om udfordringer og dilemmaer i politisk betjening

Undervisningsformen veksler mellem oplæg fra erfarne embedsmænd, kommunale eksperter og kommunalpolitikere, der fortæller om egne erfaringer med god politisk betjening. Du får derudover rig mulighed for at udveksle erfaringer, dilemmaer og gode metoder med kollegaer fra andre kommuner, der udøver politikerbetjening.

Dette kursus fokuserer ikke specifikt på sagsfremstillinger. Se i stedet linket til ”Skriv bedre sagsfremstillinger” herunder for et kursus, hvor sagsfremstillinger er i fokus.

Undervisere

Chefkonsulent Theis Rubinke Sørensen, Komponent
Theis er tidligere kommunalpolitiker og har efterfølgende brugt sit arbejdsliv på at arbejde med politisk lederskab, politisk betjening og samspillet mellem politikere og embedsværk. Theis er særligt optaget af samspillet mellem politikere og embedsmænd og sammenhængen mellem politisk vision og praktisk udførelse.

Chefkonsulent Louise Angelo, Komponent
Louise har arbejdet mange år i kommunestyret med politisk betjening og har de seneste år undervist og rådgivet kommunale medarbejdere og ledere om politisk betjening. Louise er særligt optaget af at understøtte det lokale demokrati og at skabe fælles mening for medarbejdere, ledere og politikere.

 

5.750 kr.
Sted og startdato
Odense: 13. marts 2025
Varighed: 2 dage
Se tid og sted for det valgte forløb
Frederik Vl's Hotel, Rugårdsvej 590, 5210 Odense NV
13. marts kl. 9.00 - 14. marts 2025 kl. 14.30
Din tilmelding er bindende efter tilmeldingsfristens udløb. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Se hvad prisen inkluderer

Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning, materialer, forplejning samt overnatning. Optagelse sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, og kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.

Er du i målgruppen?

Forløbet er for embedspersoner, sekretariatsmedarbejdere og faglige ledere og medarbejdere, der understøtter politikerne i deres arbejde, enten ofte eller af og til.

Tidligere deltager udtaler

”Vi har en ambition om at give Teknik- og Miljøudvalget de bedste betingelser for at sætte retningen for udviklingen af byen og forvaltningens arbejde. Vi har derfor med kurset i politisk forståelse fra Komponent valgt at sætte fokus på samspillet mellem forvaltningen og det politiske niveau, fordi det giver forvaltningens medarbejdere bedre forudsætninger for at forstå de politiske prioriteringer.”

Morten Rixen
Sekretariatschef, Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune

Læs mere Læs mindre

Program

Ankomst og morgenmad
Velkomst og rammesætning
Introduktion til programmet og hinanden
Kend din politiker: Politikerroller og -opgaver og betydningen for os som embedsmænd
Vi undersøger, hvordan politikerroller og synet på den politiske ledelsesopgave har udviklet sig over tid til den komplekse virkelighed, vi opererer i i dag. Vi taler om politikernes typiske forventninger til forvaltningen og betydningen af tillid i relationen mellem politikere og embedsværket.
Embedsværkets opgave og kodeks for jeres arbejde
Vi dykker ned i de formelle og uformelle dele af arbejdet med politisk betjening.
Drøftelsen tager udgangspunkt i Kodeks for forvaltningens arbejde (er delt på MitKomponent – orienter jer evt. i den inden kurset), der bygger på Bo Smith-udvalgets arbejde om den moderne embedsmænd og de 7 dyder, der knytter sig hertil.

Oplæg, drøftelser og små dilemmaøvelser om den politiske betjening.
Frokost
Besøg fra tidligere kommunaldirektør og nuværende chefkonsulent i Komponent, Jesper Hosbond Jensen
Uformelt oplæg og dialog med en tidligere kommunaldirektør om emner som:
- Samspillet mellem politikere og forvaltning – når det går godt, og når det går knap så godt
- Politisk tæft – hvad er det egentlig i en kommunal kontekst?
- Hvordan har samspillet mellem det politiske og administrative niveau ændret sig de senere år?
Roller i embedsværket: Hvordan er du embedsperson?
Vi undersøger hvilke roller embedspersoner (både ledere og medarbejdere) indtager i forskellige kontekster og ikke mindst hvilke roller og positioner vi bliver ”placeret” i af andre i organisationen.
Vi går dilemmabaseret til værks og har fokus på, hvordan du kan bruge rollerne som redskab og analyseværktøj i dit i eget arbejde.
Pause og check-in på værelser
Politikerne og samspillet med forvaltningen: Før, under og efter valgkampen
Hvad betyder den kommende valgkamp for vores vilkår og muligheder som embedsværk i en politisk styret organisation? Hvordan ændrer politikernes fokus sig, og hvad betyder det for embedsværket og relationen mellem politikere og embedsværk? Og hvordan kommer vi tilbage til ”normalen”, når valget er overstået?
Fri tid
Aftensmad
Besøg fra politiker
Vi får besøg fra en politiker, der vil fortælle om sit bud på den gode politiske betjening. Hvad er vigtigt for politikere, når de skal træffe beslutninger? Hvordan ser politisk betjening ud, når det går godt, og hvordan ser det ud, når det går galt?
Kort oplæg og uformel dialog.
Tak for i dag
Tilbageblik på dag 1 og blik frem mod dag 2
Hvad blev vi særligt optagede af i går? Hvad er uklart, som vi skal genbesøge?
Klap Kæphesten – et dilemmaspil om udvikling, roller og ståsteder
Vi spiller et spil, der er specifikt udviklet til kurset. Spillet sætter fokus på dilemmaerne og konkretiserer de valg og fravalg, man som embedsmand må træffe i konkrete situationer. Via spillet øver vi os i at navigere i den kommunale kompleksitet og får måske øje på nye perspektiver af egen rolle og opgave.
Den ideelle embedsperson anno 2025
Vi samler op på dagene med at undersøge hvad embedspersonen (og organisationen) skal kunne i en moderne kommunal kontekst. Hvad skal der skrues op og ned for? Hvordan navigerer man i forskellige kontekster? Vi bygger den ideelle embedsperson anno 2025.
Frokost
Kunstig intelligens – hvordan kan jeg som politisk betjener bruge kunstig intelligens?
Nye teknologier giver nye muligheder – og nye dilemmaer… Vi undersøger hvad generativ kunstig intelligens kan bruges til som politisk betjener, og hvad man skal være særligt opmærksom på af både juridiske og etiske forbehold. Kort, praksisnært oplæg og dialog om generativ kunstig intelligens som sparringspartner, kritisk ven og medskriver og derefter prøve det af med udgangspunkt i egne opgaver
Opsamling og evaluering
Hvad tager jeg med fra kurset? Hvad skal jeg hjem og tale videre med kollegaer og chefer om?
Tak for denne gang og god weekend!

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

TRS
Chefkonsulent
Theis Rubinke Sørensen
AH
Koordinator
Aida Hadzimahovic Buzdalek