Det stiller høje krav til embedsmænd, sekretariatsmedarbejdere og faglige medarbejdere at understøtte politikerne i deres arbejde. Beslutninger skal træffes på et oplyst grundlag, men tiden er knap, og kompleksiteten er høj.
Ingen politikere er ens, men alle politikere skal klædes ordentligt på til at træffe gode beslutninger. Den politiske betjening skal med andre ord balancere mellem at behandle politikerne ens og samtidig tage højde for den individuelle politikers vilkår. Det er et dilemma og kalder på politisk og organisatorisk forståelse og politisk tæft.
Kurset tager afsæt i, at du som politisk betjener lykkes, hvis du som medarbejder har politisk tæft og forstår den politiske beslutningsproces, politikernes arbejdsvilkår og din egen rolle i spændingsfeltet mellem politik og administration. Kurset fokuserer på dilemmaer, og vi vil bruge dine egne cases til at blive klogere på den gode politiske betjening.
Kurset rammer lige ned i et valgår, og vi benytter naturligvis den anledning til at dykke ned i, hvad netop valgkampen og den efterfølgende onboarding af politikere kalder på af politisk betjening. Vi undersøger derfor både, hvad der er unikt ved valgkampe og bruger valgkampen som eksempel på almengyldige principper, der bliver forstærket eller formindsket i en valgkampskontekst.
Bliv en bedre politisk betjener
På kurset styrker du din politiske tæft og din evne til at gennemskue mekanismerne i den politiske organisation.
I løbet af to dage arbejder vi med:
- Politikerens arbejdsvilkår og tilgange
- Embedsmandens rolle i udvikling af kommunal velfærd
- Metoder til politisk betjening med inspiration fra eksperter og andre kommuner
- Bo Smith-udvalgets rapport om samspillet mellem politik og embedsværk og KL’s kodeks for politisk betjening
- Dilemmaspil om udfordringer og dilemmaer i politisk betjening
Undervisningsformen veksler mellem oplæg fra erfarne embedsmænd, kommunale eksperter og kommunalpolitikere, der fortæller om egne erfaringer med god politisk betjening. Du får derudover rig mulighed for at udveksle erfaringer, dilemmaer og gode metoder med kollegaer fra andre kommuner, der udøver politikerbetjening.
Dette kursus fokuserer ikke specifikt på sagsfremstillinger. Se i stedet linket til ”Skriv bedre sagsfremstillinger” herunder for et kursus, hvor sagsfremstillinger er i fokus.
Undervisere
Chefkonsulent Theis Rubinke Sørensen, Komponent
Theis er tidligere kommunalpolitiker og har efterfølgende brugt sit arbejdsliv på at arbejde med politisk lederskab, politisk betjening og samspillet mellem politikere og embedsværk. Theis er særligt optaget af samspillet mellem politikere og embedsmænd og sammenhængen mellem politisk vision og praktisk udførelse.
Chefkonsulent Louise Angelo, Komponent
Louise har arbejdet mange år i kommunestyret med politisk betjening og har de seneste år undervist og rådgivet kommunale medarbejdere og ledere om politisk betjening. Louise er særligt optaget af at understøtte det lokale demokrati og at skabe fælles mening for medarbejdere, ledere og politikere.
Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning, materialer, forplejning samt overnatning. Optagelse sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, og kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.
Forløbet er for embedspersoner, sekretariatsmedarbejdere og faglige ledere og medarbejdere, der understøtter politikerne i deres arbejde, enten ofte eller af og til.
Tidligere deltager udtaler
”Vi har en ambition om at give Teknik- og Miljøudvalget de bedste betingelser for at sætte retningen for udviklingen af byen og forvaltningens arbejde. Vi har derfor med kurset i politisk forståelse fra Komponent valgt at sætte fokus på samspillet mellem forvaltningen og det politiske niveau, fordi det giver forvaltningens medarbejdere bedre forudsætninger for at forstå de politiske prioriteringer.”
Morten Rixen
Sekretariatschef, Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune
Program
Drøftelsen tager udgangspunkt i Kodeks for forvaltningens arbejde (er delt på MitKomponent – orienter jer evt. i den inden kurset), der bygger på Bo Smith-udvalgets arbejde om den moderne embedsmænd og de 7 dyder, der knytter sig hertil.
Oplæg, drøftelser og små dilemmaøvelser om den politiske betjening.
- Samspillet mellem politikere og forvaltning – når det går godt, og når det går knap så godt
- Politisk tæft – hvad er det egentlig i en kommunal kontekst?
- Hvordan har samspillet mellem det politiske og administrative niveau ændret sig de senere år?
Vi går dilemmabaseret til værks og har fokus på, hvordan du kan bruge rollerne som redskab og analyseværktøj i dit i eget arbejde.
Kort oplæg og uformel dialog.