Som ny lokalpolitiker er det komplekst at være med til at lede en stor organisation som en kommune. Men det er en vigtig opgave, og det handler om at sætte retning, fortæller to lokalpolitikere i podcasten “I demokratiets tjeneste” fra Komponent
Udgivet den 15-06-2022

Når man træder ind i byrådssalen for første gang, så er det ofte, fordi man brænder for en sag eller et særligt område. Derfor kan det være en stor udfordring, hvis man ender for bordenden, fx som formand for et udvalg i byrådet. 

Det fortæller Jette Henning. Hun blev valgt ind i 2017, hvor hun blev formand for skole- og børneudvalget i Roskilde Kommune.

- Vi skal jo stå på mål for hele ledelsen af Roskilde Kommune, forklarer hun i podcasten. 

Det er en opgave, som også handler om at skabe enighed, om “at få alle med,” som Jette Henning formulerer det. Tina Agergaard Hansen er enig. Hun var tidligere formand for Social og Sundhedsudvalget i Varde Kommune. 

- Man skal have evnen til at se, at det vigtigste er trods alt, at det her falder på plads, og med den her ændring kan jeg også se mig selv i det, fortæller Tina Agergaard Hansen og tilføjer: 

- Man kan ikke gå ind til en forhandling og tænke, det er det her, jeg vil - og ikke andet. Så er oddsene for, at tingene går som man vil have dem ikke særligt høje. 

En ny rolle

Jette Runchel, der er tidligere kommunaldirektør i Albertslund Kommune, mener, det er vigtigt, at man stiller skarpt på den nye rolle, lokalpolitikerne kan blive sat i. 

- Det er vigtigt at diskutere politisk lederskab, fordi helt nye politikere kan komme til at stå i spidsen for udviklingen af politik og helt nære borgerområder,” forklarer hun i podcasten. 

I dag uddyber hun:

- Når man kommer ind i politik, så får du pludseligt medansvar for en stor politisk organisation - med mange opgaver og stor variation. Det kan være overvældende, og det var måske et andet område, man først var optændt af. 

Jette Runchel er en af de kommunaldirektører, der har været rundt med mikrofon for at tale med de nye i byrådssalen. Hun kan godt forstå, hvis nogle politikere bliver overraskede over at sidde for bordenden - i et af kommunens udvalg. 

- Det er en helt ny lederrolle, og det handler om at sætte retning og om at følge op på ting. Som formand skal man lede møderne, og man skal facilitere den gode samtale, fordi det kvalificerer beslutningerne,” fortæller Jette Runchel. 

Hun mener, at jo flere man kan få med, jo stærkere står beslutningerne. 

Derfor er det vigtigt, at man evner at finde kompromiset, og at man kan samle alle om bordet. Både Jette Henning og Tina Agergaard Hansen fortæller, at de arbejder med at skabe en god uenighedskultur. Det forklarer de i episoden Politisk lederskab.

Her kan du høre deres bud på, hvordan man sikrer den gode tone, og du kan høre, hvorfor både Jette og Tina mener, det er vigtigt, at man er tro mod sig selv i rollen som politisk leder. Hør bl.a. hvad Jette Henning mener, når hun siger, “at man skal lytte til sit politiske kompas”. 

Lyt til I demokratiets tjeneste der, hvor du hører podcast.

Eller find podcasten her

’I Demokratiets Tjeneste’ er en podcast-serie fra Komponent, der tegner et nærbillede af og med kommunalpolitikere om, hvad det vil sige at arbejde i lokaldemokratiets maskinrum. 

Podcasten er produceret af podPeople for Komponent efter en idé af Lau Svendsen-Tune og Christine Brochdorf.
 

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

TRS
Chefkonsulent
Theis Rubinke Sørensen
Rune Herlin Kamstrup
Chefkonsulent
Rune Herlin Kamstrup