I 2019 spurgte Komponent nye lokalpolitikere, der var et år inde i deres første periode, hvad de godt ville have vidst mere om, som helt grønne byrødder. Næstflest af de adspurgte svarede kommunal økonomi og budget.
Det ønske forfølger vi i podcasten I demokratiets tjeneste. For det kan være meget overvældende at gå fra husholdningsbudgettet til det store kommunale regneark. Det forklarer tidligere kommunaldirektør, Jette Runchel. Hun underviser blandt andet på udvalgsformand- og direktørforløbene i Komponent, og hun har også været rundt med mikrofonen i podcasten, som udsendt i demokratiets tjeneste.
- Det er en meget stor økonomi, og måden pengene bliver brugt på, det er meget forskelligt fra område til områder. Som helt ny er det ikke nemt at få indsigt i alle processerne og budgetmodellerne på de forskellige områder, fortæller Jette Runchel.
Det oplevede Hediye Temiz, der blev valgt ind i 2017 - som blot 19-årig - i Albertslund Kommune.
- Det var et under, at det ikke gik galt. Jeg vidste ingenting, forklarer hun ærligt i podcasten.
Hediye er ikke den eneste, der sidder med den følelse, beroliger kommunaldirektør Willy Federsen.
- Ingen kan overskue et helt budget, derfor skal man fokusere på, hvilke ønsker man har, fortæller han i podcasten.
Stefan Lydal blev valgt ind i 2013. Han følte sig godt klædt på, fordi han havde fulgt arbejdet på sidelinjen i fire år, inden han blev valgt ind. Han er ikke i tvivl:
- Økonomien er det vigtigste. Det er der, vi aftaler, hvad der skal gives til hvad.
Find hjælp
Begge lokalpolitikere forklarer, at de har brugt deres bagland til at blive klædt på til fx budgetforhandlingerne:
- Det er det vigtigste, overhovedet. Det er alfa omega at have nogen omkring sig, fordi at sidde der alene det kan man ikke. Du kan ikke vide alt om det hele, fortæller Hediye Temiz.
Jette Runchel er enig. Brug dit bagland.
- Man kan bruge sit bagland til at få historik, til at få hjælp. Finde ud af, hvad der er af muligheder. Og så skal man bruge baglandet til at lave en strategi - til at tænke fremad, forklarer hun. For når forhandlingerne først er i gang, så skal man sikre sig, at man har sit mandat i orden.
Samtidig skal man bruge forvaltningen til at få information og viden, fortæller Jette Runchel.
- Man skal bruge forvaltningen til at stille spørgsmål. Men man skal også erkende, at man ikke kommer til at forstå det hele. I den første budgetforhandling, skal man derfor først og fremmest fokusere på at komme igennem med nogle af sine ønsker.
Hun bemærker, at der jo også er andre, som er helt nye og prøver at forstå det kommunale maskinrum. Derfor kan der være gode sparringspartnere - både i de andre partier i kommunalbestyrelsen eller fra samme parti i nabokommunen.
- Nu er der tre års drift forude, hvor kommunalbestyrelserne skal samarbejde om udviklingen af deres lokalsamfund. Kampen om at blive valgt er jo overstået. Så kan man godt prøve at finde de gode sparringspartner blandt de andre – især hvis man er i et lille parti, siger Jette Runchel.
For som flere i podcasten understreger, så er det ofte blandt de andre i byrådssalen, at man finder sine bedste kollegaer.
Høre mere om økonomi og budget i podcasten. Her kan du også få gode råd fra de lokale byrødder, vi har talt med.
Lyt til I demokratiets tjeneste der, hvor du hører podcast
’I Demokratiets Tjeneste’ er en podcast-serie fra Komponent, der tegner et nærbillede af og med kommunalpolitikere om, hvad det vil sige at arbejde i lokaldemokratiets maskinrum.
Podcasten er produceret af podPeople for Komponent efter en idé af Lau Svendsen-Tune og Christine Brochdorf.