Der er potentiale for i højere grad at tænke i flerårige tidshorisonter i de kommunale budgetter. Det er grundtanken bag et nyt projekt om investeringsperspektiver i kommunale budgetprocesser, som Bikubenfonden og Komponent - Kommunernes Udviklingscenter står bag.
Projektet skal undersøge hvorvidt og hvordan kommunernes budgetprocesser med inspiration fra et investeringsperspektiv kan udvikles til i højere grad at have et flerårigt og helhedsorienteret sigte. Det er relevant, fordi flere væsentlige og komplekse samfundsudfordringer fordrer viden, innovation, investeringer og samarbejde på tværs. Det er væsentligt, at de kommunale budgetprocesser understøtter sådanne løsninger snarere end at modarbejde dem.
- Vi står overfor udfordringer, der kræver modige tanker og innovative greb. Jeg tror, at nøglen til fremtiden ligger i tværsektorielle samarbejder – ikke i silotænkning. Alligevel synes de økonomiske strukturer i vores kommuner ikke at følge med tiden. Jeg tror, at kommunale budgetprocesser kan bryde med de traditionelle siloer og skræddersyes til at støtte innovative løsninger, der strækker sig på tværs af budgetområder. Det resultat ville ikke bare være bemærkelsesværdigt – det ville være revolutionerende, siger Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden.
Budgettet er omdrejningspunkt for kommunale prioriteringer
Projektet skal undersøge, hvordan kommunerne kan blive bedre til at prioritere indsatser, der skaber værdi på lang sigt. Det kan være en udfordrende opgave for kommunerne, fordi budgetloven og den offentlige sektors organisering trækker i retning af kortsigtethed, silotænkning og et snævert økonomisk fokus.
De kommunale budgetprocesser er omdrejningspunktet for projektet, fordi det alt andet lige er her, at de store og brede kommunale prioriteringer finder sted:
- Offentlig økonomistyring har klassisk set haft fokus på ét budgetår ad gangen, og det er også den tankegang, der ligger i budgetloven. Alligevel er der kommuner, der formår at foretage investeringer, der peger flere år frem, og som kan være et bidrag til, at vi lykkes bedre med store samfundsudfordringer i forhold til eksempelvis ungetrivsel, kvalificeret arbejdskraft eller klimasikring. Den investeringstankegang skal vi lære af bredere i kommunerne, så kommunerne kan skabe mest mulig værdi for pengene, siger Komponents Karsten Storgaard Bjerre. Han har en ph.d. i sociale investeringer og skal samme med Alice Holmberg stå i spidsen for projektet, som i første omgang skal løbe over ca. et år.
Forprojekt skal skabe viden om design af budgetprocesser
I første omgang inviteres tre kommuner til at deltage i et forprojekt, som handler om at opnå viden om, hvorvidt og hvordan kommunale budgetprocesser i praksis kan designes og implementeres, så de styrker kommunernes arbejde med langsigtet værdiskabelse. Resultaterne af forprojektet skal – såfremt resultaterne taler for det – bæres videre i et egentligt projekt, hvor en række kommuner afprøver nye tilgange til budgetprocessen.