Igen i år blev Komponents specialepris om offentlig ledelse uddelt på Ledertræf 2024. Vinder blev Louise Madsen, myndighedsleder i Syddjurs Kommunes Familierådgivningscenter, som i sin specialeafhandling har fokuseret på kulturforandringer i forbindelse med indførelse af Barnets Lov.
Udgivet den 28-10-2024

Over 80 specialer er blevet skrevet, hvoraf fem af de allerbedste blev nomineret til Komponents specialepris om offentlig ledelse, to blev udvalgt til bedømmelse og vinderen blev kåret på Ledertræf 2024.

Vinderen blev Louise Madsen, som i sin specialeafhandling har fokuseret på kulturforandring i forbindelse med indførelse af Barnets Lov. 

- Med en gennemgang af teori om meningsskabelse, organisationskultur og forholdet mellem organisation og ledelse, fokuserer specialet på kultur, hvor arbejdsfællesskabet og kerneopgaven skal fylde mere, fortalte jurymedlem Christian Bøtcher Jacobsen, og uddybede: 

- Specialet har en meget stor tydelighed omkring indsamling og analyse af interviewdata på baggrund af både individ- og gruppeinterviews og en stærk kobling mellem teori og praksis. Specialet har stærke metodiske refleksioner og interessante fund med stor relevans for både organisation og daglig ledelse.

Implementeringsgruppen som fundament for kulturforandring 

Da Louise i december 2023 gik fra at være teamleder til myndighedsleder i Familierådgivningscentret, ventede en kompleks opgave. Indførelsen af Barnets Lov krævede, at eksisterende arbejdsgange og indgroede normer på arbejdspladsen blev udfordret og tilpasset, så børn og unge i højere grad inddrages i sagsprocessen med afsæt i et tidssvarende børnesyn. 

For at kunne sikre en holdbar implementering og skabe en følelse af medejerskab over forandringerne, etablerede Louise en implementeringsgruppe med repræsentanter fra de fire teams i Familierådgivningscentret. Implementeringsgruppen skulle arbejde med udvalgte aspekter af lovens krav og blev en central del af centret. Gruppen engagerede medarbejderne direkte i forandringsprocessen, og det styrkede samtidig fællesskabet og skabte en stærkere forståelse for centrets opgaver på tværs af de fire teams: 

Implementeringsgruppen blev hurtig en vigtig brik i arbejdet med at skabe en fælles retning i Familierådgivningscentret. Som Louise forklarer, har denne inddragelse bidraget til en dybere fælles forståelse af kerneopgaven. 

Tydelig retning skaber fælles mål 

Forud for implementeringsprocessen gennemførte Louise en række interviews med sine medarbejdere for at afdække faglige og kulturelle mønstre, som havde præget arbejdet med de nu forældede lovkrav. Resultatet viste, at tydelig ledelse og klare retningslinjer var afgørende for, at alle kunne arbejde ud fra samme forståelse af kerneopgaven. Manglen på en tydelig retning skabte ifølge Louise tidligere usikkerhed blandt medarbejderne, og derfor gjorde hun fra starten af implementeringen et fokuspunkt ud af tydelighed og gennemsigtighed i sin ledelse: 

- Jeg blev bevidst om, at der manglede en tydelig retning for at kunne understøtte kerneopgaven og sikre fælles mål for Familierådgivningscentret. Derfor blev klar ramme for kerneopgaven og løbende forventningsafstemning fra start et stort fokuspunkt for mig i min ledelse, fastslår hun.  

Med tydelige mål og klar kommunikation kunne medarbejderne lettere se den fælles retning for arbejdet med udsatte børn og unge, hvilket skabte en større tryghed omkring forandringerne. 

Medarbejderinddragelse og psykologisk tryghed 

Som en del af kulturforandringen iværksatte Louise desuden et forløb med personlighedstypetests. Forløbet gav medarbejderne indsigt i hinandens arbejdsstile og præferencer, og skabte dermed en større forståelse og respekt kollegaerne imellem. Medarbejderne har opnået et stærkere kendskab til hinandens styrker og forskelligheder, hvilket fremmer psykologisk tryghed og åbenhed: 

- Denne tryghed bidrager til, at medarbejderne har nemmere ved at tale åbent om deres arbejdsopgaver og udfordringer. Samtidig har vi fået et fælles sprog for vores forskellige måder at arbejde og kommunikere på, hvilket har styrket vores sammenhold og forståelse for hinanden i Familierådgivnigscentret, forklarer Louise. 

Med processen er der blevet skabt et fælles fundament baseret på åbenhed og respekt, hvor de i Familierådgivingscentret kan udvikle sig sammen og skabe de bedste forudsætninger for den fælles kerneopgave. 

Vedvarende læring og fremtidsmål 

Louise ser hele processen som en langsigtet ledelsesrejse, hvor fælles mål og strategisk forankring er nødvendige for at kunne levere den bedste støtte til udsatte børn og unge. Selvom hun erkender, at kulturforandringer tager tid, understreger hun, at der allerede er sket fremskridt: 

- Vi er stadig i en proces med både kulturforandring og implementering, men jeg kan mærke, at vi rykker os, fortæller Louise. 

Familierådgivningscentret er derfor stadigvæk i gang med at implementere Barnets Lov med fokus på tilpasse arbejdsgange og mindset. Louise lægger vægt på, at forandringerne kræver løbende opfølgning og dialog, så medarbejderne både forstår og føler sig trygge i de nye arbejdsgange: 

- Det handler om at give plads til spørgsmål og refleksion, så medarbejderne føler sig trygge i de nye arbejdsgange, siger Louise. 

Afslutningsvis forklarer Louise, at Den Offentlige Lederuddannelse har været et værdifuldt springbræt i hendes ledelsesrejse. Her har hun fået værktøjer til at arbejde med de udfordringer, hun stod – og står – overfor, samtidig med at hun har fået en dybere indsigt i sine egne blinde vinkler som leder. 

Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Ønsker du at tage skridtet videre i din karriere?

Du kan læse mere om Den Offentlige Lederuddannelse her:

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

JR
Studievejleder - DOL
Jane Rasmussen
TOL
Studievejleder - DOL
Tina Olsen
HTI
Chefkonsulent
Hirse Tikjøb