DK2020 giver danske kommuner mulighed for at løfte deres lokale klimaarbejde yderligere og efter internationale standarder.
Adskillige kommuner har allerede vedtaget ambitiøse lokale klimaplaner, der lever op til Parisaftalens mål om CO2 neutralitet i 2050.Og flere kommuner er på vej ind i det grønne fællesskab med tiltag, der på forskellig vis indfrier målsætningen.
Det handler om at forebygge og tilpasse kommunen til de klimaudfordringer de står overfor nu og i fremtiden, dokumentere de klima- og miljømæssige, økonomiske og sociale gevinster, som følge med den grønne omstilling og sikre en bred forankring af klimaindsatsen hos borgere, selskaber og samarbejdspartnere.
KL og Komponent står klar til at understøtte kommunerne med realiseringen af de lokale klimaplaner.
Med tilbud om udviklingsforløb i strategisk klimaledelse vil vi sammen med kommunerne skubbe på udviklingen fra plan til proces og fra proces til resultater.
Ledelsesforløb er målrettet fagdirektør, chefer, ledere og ledende forvaltningsmedarbejdere (projektlederen) på klima- og miljøområdet med primært ansvar for kommunens klimahandleplan.
Man deltager som gruppe (op til 6 personer fra samme kommune) for at styrke ledelseskæden og for at udnytte potentialerne i fælles læring.
60.000 kr. per kommune, som kan deltage med op til 6 personer per ledergruppe.
Man kan undervejs i forløbet vælge at skifte et eller flere medlemmer ud afhængig af tema, dvs. man kan vælge at invitere fx en direktør fra et kommunalt ejet forsyningsselskab eller en central erhvervsaktør i kommunen med i sin ledergruppe for at styrke forankringen af strategien indenfor egen kommune.
Følgende kommuner deltaget i forløbet som startede i november 2023:
- Billund
- Brøndby
- Hørsholm
- Haderslev
- Hillerød
- Lejre
- Rudersdal
- Slagelse
- Aabenraa
- Sønderborg
Fire temaer og fire udviklingsdage i 2025-2026
Forløbet er tilrettelagt som et progressivt forløb over 4 temaer, hvor vi dels sætter fokus på strategirealisering som disciplin efter akademiske standarder, dels faciliterer at I som kommunegruppe kan arbejde struktureret med realiseringen af egen plan og sparre med andre kommuner. Hvert tema behandles på et heldagsmøde med relevante cases og ekspertoplæg fra bl.a. CONCITO, C40, DeltagerDanmark og Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
Forløbets temaer er bygget op over tre elementer: Teori, praksis og workshop. Strategirealisering kobles gennemgående i forløbet til hhv. kommunen, de kommunale selskaber samt borgere og civilsamfund.
Følgende kommuner deltog i 23/24 på det første forløb: Brøndby, Slagelse, Hillerød, Hørsholm, Haderslev, Lejre, Rudersdal, Aabenraa, Billund og Sønderborg.