Når der er styr på juraen, er der overskud til faglig udvikling i det pædagogiske arbejde i daginstitutionen

Kender du det – at du oplever situationer, hvor du føler dig usikker på, hvad der er er ret og pligt på dagtilbudsområdet?

De fleste medarbejdere i kommunale skole- og dagtilbudsforvaltninger oplever, at der er mere fokus på skoleområdet end på dagtilbuddene, når det handler om de juridiske rammer.
Men der opstår også mange juridiske spørgsmål på dagtilbudsområdet, og uanset om du er jurist, konsulent eller leder i forvaltningen, er du nødt til at kende de juridiske spilleregler på dagtilbudsområdet, hvis du skal kunne bidrage med den bedste rådgivning og sparring til de ansatte i daginstitutionerne eller kollegaerne i forvaltningen.  

På dette kursus giver vi dig en grundig indføring i de juridiske rammer, som gælder for dagtilbudsområdet. Vi giver dig redskaberne til at rådgive om eller løse en lang række af de juridiske spørgsmål, der opstår i hverdagen i daginstitutionerne.

Kan du kende dette i dit daglige arbejde på dagtilbudsområdet?

Du kunne f.eks. være stødt på følgende i din hverdag:

  • Vi kan blive i tvivl om hvem der har hvilke beslutningskompetencer – og om der er forskel afhængigt af, om der er tale om en kommunal, en selvejende eller en privat institution?
  • Vi er usikre på, hvordan vi kan løse samarbejdsvanskeligheder med forældre. Det kan f.eks. være forældre, som stiller meget specifikke krav til daginstitutionen eller forældre, som indbyrdes er uenige, måske på grund af en konflikt om forældremyndighed eller bopæl.
  • Hvilke regler gælder for tilsyn og forebyggelse af ulykker – og hvad nu, hvis et barn alligevel kommer til skade eller kommer til at forvolde skade på andre? 
  • Hvordan er det nu med reglerne om brug af billeder – både dem som de ansatte i institutionen tager og dem som forældrene tager, f.eks. når de er til arrangementer i institutionen?  
     

Hvis du kan nikke genkendende til bare én af pindene, så er du ikke alene – mange flere sidder med samme spørgsmål rundt omkring i de danske kommuner. 

 Vær derfor med til at brede viden om hverdagens jura på dagtilbudsområdet ud! 

Få en grundlæggende indføring i 

  • Hvad der kendetegner en kommunal, en selvejende og en privat institution og hvorfor din rådgivning i mange situationer bør være forskellig alt efter, hvilken af de tre typer institution, der er tale om
  • Dagtilbudslovens regler om tilsyn og dansk rets almindelige regler om ansvar og tilsyn
  • Samspillet mellem forældreansvarsloven, dagtilbudsloven og de almindelige forvaltningsretlige regler
  • Reglerne om håndtering af personoplysninger på dagtilbudsområdet 
  • De vigtigste regler i barnets lov i forhold til dagtilbudsområdet.
     

Dit udbytte efter dagen

  • Du får viden om de forskellige typer daginstitutioner, de særlige regler på dagtilbudsområdet og deres samspil med de almindelige forvaltningsretlige regler
  • Du kan efter forløbet give juridisk korrekt sparring og rådgivning på en lang række af de spørgsmål, som de ansatte i daginstitutionerne møder i deres hverdag med børnene og forældrene
  • Du får mulighed for at lære af andre kommuners erfaring og du får også mulighed for at spille jeres praksis på banen undervejs – hvis du har lyst. 

 

Godt for din leder at vide – hvorfor skal du med på dette kursus?

  • Lederen får en medarbejder, som kan navigere i forskellene mellem private, selvejende og kommunale dagtilbud
  • Lederen får en medarbejder, som både kender de regler som gælder specifikt på dagtilbudsområdet og som ved, hvordan de regler spiller sammen med de mere generelle forvaltningsretlige regler
  • Lederen holder medarbejderens ’værktøjskasse’ opdateret, så medarbejderen kan rådgive om en lang række af de spørgsmål, som de ansatte i institutionerne og forvaltningen bliver mødt af i hverdagen, f.eks. om ansvar, ulykker, forældremyndighed, brug af billeder, tavshedspligt, underretninger og meget mere.
     

Hvem møder jeg som undervisere på dagen?

Jurist Helle Betina Hansen og chefkonsulent Susanne Harder. Helle er uddannet jurist og advokat og har mange års erfaring både som underviser og fra hverdagen i børne- og ungeforvaltningen i en stor kommune, hvor hun har rådgivet andre jurister, forvaltningschefer, ledere og ansatte i daginstitutioner. Susanne er chefkonsulent i Komponent og arbejder med ledelse og udvikling af dagtilbud

 

 

995 kr.
Sted og startdato
Online: 12. november 2024
Varighed: 3 timer online
Se tid og sted for det valgte forløb
Online
12. november 2024 kl. 9.00 - kl. 12.00
Din tilmelding er bindende efter tilmeldingsfristens udløb. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Se hvad prisen inkluderer

Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning for en person. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads.

Er du i målgruppen?

Jurister, konsulenter, ledere og chefer på forvaltningsniveau

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

SHA
Chefkonsulent
Susanne Harder
Lene Sloth Jørgensen
Koordinator
Lene Sloth Jørgensen