Du og dine kolleger har brug for at indhente og videregive oplysninger hver eneste dag for at kunne løse jeres opgaver. Både GDPR, forvaltningsretlige regler og faglovgivningen indeholder regler, som bestemmer, hvornår udvekslingen af disse oplysninger må finde sted og om det kræver borgerens samtykke. Det forsinker sagsbehandlingen, når man er i tvivl om, hvad man må sige til hvem, og i værste fald kan man komme til at gøre sig skyldig i brud på tavshedspligten.
Kursets indhold
Dette kursus er ikke et ”hylde”-kursus, hvor du måske er usikker på, hvad du får ud af det. Vi har valgt at gøre det til en integreret del af kurset at bede kursisterne indsende spørgsmål (ca. 1 måned før kursusstart), som man synes, er svære at få has på. Og så tager vi udgangspunkt i dem i kursets workshop-del. Vi har allerede et lager af spørgsmål fra blandt andet social-, beskæftigelses-, sundheds- og skoleområdet, men vi vil hellere have spørgsmål fra de tilmeldte kursister, så vi rammer behovet helt skarpt på netop jeres behov.
På kurset kommer vi – afhængigt af hvad I spørger om - ind på spørgsmål som eksempelvis:
- Hvornår er det nødvendigt at få samtykke til at indhente oplysninger?
- Hvornår er tavshedspligten til hinder for at du må videregive oplysninger?
- Må en forvaltningschef godt sidde med på et møde mellem skolelederen og en elev og elevens forældre, hvor der bliver udvekslet fortrolige oplysninger om elevens trivsel?
- Hvornår er der tale om udveksling af oplysninger inden for og uden for den kommunale enhedsforvaltning?
- Må du som ansat i socialforvaltningen indhente oplysninger fra borgerens sag i Jobcenteret, hvis du på den ene eller den anden måde bliver bekendt med, at borgeren har en sag i Jobcenteret, selv om Jobcenteret har indsamlet oplysningerne til et andet formål?
- Må en medarbejder fra teknik- og miljøforvaltningen gerne spørge socialforvaltningen, om de har kendskab til om der har været voldelige hændelser på en adresse, som medarbejderen nu skal besøge i en sag vedrørende boligreguleringsloven?
- Må sundhedsplejersken gerne videregive oplysninger om et barn til vuggestuen?
- Hvor meget kan man sige om en dement borger til borgerens ægtefælle?
- Hvad stiller du op, hvis du bliver mødt med et nej, når du beder om oplysninger, som du mener, er nødvendige for sagen
Vi afdækker samspillet mellem reglerne om udveksling af oplysninger i databeskyttelsesforordningen, forvaltningsloven, retssikkerhedsloven og relevant faglovgivning (fx serviceloven, folkeskoleloven, beskæftigelseslovgivningen – eller hvad kursisternes spørgsmål nu lægger op til).
Undervisere
På kurset underviser chefkonsulent Jesper Gradert og chefkonsulent Karin Hoffmann-Hansen, der har stor undervisningserfaring i forvaltningsret og databeskyttelsesret dels fra kurser i kommunerne og dels som undervisere på Københavns Universitet.
Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning og materialer Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne.
Kurset er for især dig, der i det daglige har behov for selv at kunne navigere rundt i informationsudveksling inden for et givent fagligt område og/eller er skydeskive for andres spørgsmål om, hvornår man må udveksle oplysninger og hvordan.
Spørgsmål der ønskes inddraget i undervisningen (i videst muligt omfang): fredag den 16. maj 2025
Program
• Inden- eller uden for forvaltningen – enhedsforvaltning
• Ansøgningssager
• Samspillet mellem regler om udveksling af oplysninger
• Officialmaksimen
• Workshop: Cases og spørgsmål