Den sociale investeringsdagsorden vinder frem i landets kommuner i disse år. Investeringstankegangen viser sig især på de specialiserede områder, på beskæftigelsesområdet og på sundhedsområdet, og vi ser tre hovedspor i udviklingen:
- Et stigende antal kommuner har etableret deres egne puljer/fonde til at finansiere og dagsordenssætte sociale investeringer.
- Andre kommuner vælger at indgå i sociale investeringer med eksterne som fx Den Sociale Investeringsfond og Den Sociale Kapitalfond.
- Mange kommuner har en positiv interesse for sociale investeringer, men finder det svært at komme i gang.
Komponent etablerer nu en alliance af kommuner, der ønsker at arbejde med sociale investeringer, og som finder, at der er brug for viden og inspiration udefra samt et rum til at udveksle idéer og erfaringer med andre kommuner, der er optaget af det samme.
Alliancen er både for kommuner, som aldrig har arbejdet med sociale investeringer, og for kommuner, som har gjort sig de første erfaringer og ønsker at blive endnu bedre. Som alliancepartner forpligter kommunen sig til at arbejde med relevante aspekter af sociale investeringer i egen kommune og dele erfaringerne med andre kommuner undervejs.
Hent folder om Den sociale investeringsalliance
Et kommunalt perspektiv
I Den Sociale Investeringsalliance ser vi på de sociale investeringer fra et kommunalt perspektiv. Det betyder bl.a., at vi inddrager flere tilgange end SØM til business case-udvikling, og at vi også har fokus på, at kommuner selv kan finansiere deres sociale investeringer. Endeligt bevæger vi os helt ind i det kommunale maskinrum og ser på, hvordan man i praksis får sociale investeringer til at fungere i en kommune. Med alliancen er vores afsæt udelukkende kommunernes behov.
Det primære afsæt for den sociale investeringsalliance erfaringer fra samarbejde med 12 kommuner om sociale investeringer i perioden 2019-2020 og vores erhvervsPhD-projekt om sociale investeringer fra et kommunalt perspektiv, som gennemføres af Karsten Storgaard Bjerre, som også er en af Komponents repræsentanter i alliancen. Samtidig har vi i Komponent stærke kompetencer og gode samarbejdserfaringer med kommunerne på det specialiserede socialområde, skole- og dagtilbudsområdet og beskæftigelsesområdet.
Et års arbejde og samarbejde
Den sociale investeringsalliance er et samarbejde, som starter i maj 2022 og løber i ca. et år. Her mødes vi otte gange og vender aktuelle temaer. Mellem møderne arbejder vi hjemme i egen organisation. Når året er gået, har de medvirkende eksperter og kommunerne i alliancen gjort hinanden klogere på, hvad der virker, når vi skal arbejde med sociale investeringer.