I Børne -og familiecentret i Vejle Kommune har de fået fornyet motivation til at være kreativt undersøgende i børns forståelse for den virkelighed, de er en del af. Det videobaserede kursus HVAD BØRN IKKE VED… har de ondt af har givet behandlerne fornyet fokus og mod til sammen med forældrene at være undersøgende på barnets perspektiv og virkelighed, fortæller Mia Kaad Jensen, leder af familiebehandlingen i Vejle Kommune:
- Ekkoet på flere af kontorerne lyder nu: ”Børn sanser alt – vær modig og vær med barnet”. For det kræver mod at sætte sig selv i spil og være til stede sammen med både børn og deres forældre om de følsomme og vigtige emner de er sammen om og påvirkes af.
Det er nemlig vigtigt, at familiebehandlerne hjælper med at få snakket åbent med børnene om vigtige emner, som måske er blevet fortiet. De skal også hjælpe med at skabe en fælles situation, hvor forældrene eller andre understøttes i at fortælle og aktivt at lytte til barnet:
- Vi er med til at tale med og om forældrene i mødet, hvor barnet har mulighed for blot at lytte – og hvis det har lyst kan stille spørgsmål eller supplere. På den måde kan vi sammen skabe en sammenkoblende dialog, som er opstået af det, der sker, og ikke ud fra behandlerens agenda. Det, der er meningsgivende for barnet, er det, vi sammen skal rette blikket imod, siger Mia Kaad Jensen.
Barnets lov - inddragelse af barnets perspektiv
Mia Kaad Jensen har over længere tid gjort sig tanker om ændringer i takt med barnets lov, og i sommeren 2023 begyndte et fordybelsesarbejde om, hvad barnets lov betyder for behandlingsarbejdet i familiebehandlingen. Hun var nysgerrig på, hvordan de i behandlingsarbejdet kan være med til at undersøge og kvalificere barnets perspektiv, som er en grundsten i barnets lov.
Hendes faglighed er formet af den systemiske tilgang, og hun brænder for at bringe børnenes perspektiv i spil. Derfor blev hun også grebet af, hvordan hun bedst muligt kunne klæde medarbejderne på til opgaven og arbejdet med holdningen og ikke mindst modet til at tale med børnene om deres virkelighed, som ofte er svær.
- Jeg så et opslag om kurset på LinkedIn, og Karen Glistrup er en stor kapacitet, der også står på et systemisk grundlag. Efter at have set det digitale kursus igennem, var jeg meget begejstret og vil gerne udbrede denne tilgang i behandlerteamet, fortæller Mia Kaad Jensen.