På Børnegruppelederuddannelsen lærer du at planlægge og facilitere grupper for børn og unge i mistrivsel i forskellige aldre samt deres familier. Du får praktisk erfaring med et bredt udvalg af terapeutiske lege og aktiviteter, som du selv prøver af, så du får konkrete erfaringer med, hvordan det er at facilitere en børnegruppe. Du går fra uddannelsen med konkrete værktøjer, som du straks kan anvende i dit arbejde med børnegrupper.
Uddannelsen har et stærkt fokus på at tilpasse øvelser og aktiviteter til forskellige grupper og kontekster, så du er klædt på til at bruge dem i din egen praksis. Den bygger på mentaliseringsbaseret teori, der bliver præsenteret på en levende og anvendelig måde, så du kan anvende den både i børnegrupper og i individuel- eller familieterapi.
Gennem uddannelsen vil du få både teoretisk viden og praktiske metoder til arbejdet med børne- og ungegrupper, småbørnsgrupper og forældregrupper. Du vil lære at facilitere grupper for børn i mistrivsel på kreative og legende måder, der skaber tryghed og styrker fællesskabet. Teorien inkluderer mentaliseringsbaseret terapi, men du vil også blive introduceret til narrative og systemiske tilgange samt lege inspireret af metoder som Theraplay og "Nurture and Play".
Prisen er. ekskl. moms og dækker undervisning, materialer og forplejning. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, og kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads.
Socialrådgivere, pædagoger, lærere, AKT-lærere, sygeplejersker, sundhedsplejersker, familiebehandlere, psykoterapeuter, jordemødre og andre, der arbejder med børn, der lever i familier med en bred vifte af problemstillinger, som fx vold, misbrug, psykisk sygdom, skilsmisse, højkonflikt, efterfødselsreaktioner, forældre i fængsel, alvorlig somatisk sygdom, dødsfald og sorg i m.v. og ønsker at dygtiggøre sig i arbejdet med børne- og ungegrupper.
På uddannelsen er der fokus på
Lær at skabe de rette rammer for trygge og udviklende gruppe, og få indsigt i vigtige overvejelser omkring aldersspredning, gruppestørrelse og gruppeformer.
Få indsigt i børns og unges udviklingsstadier, og lær hvordan du tilpasser gruppeforløb til deres specifikke behov og udfordringer.
Bliv klædt på til at håndtere børn og unge med traumer gennem forståelse af traumers påvirkning og metoder til at støtte dem i gruppesammenhæng.
Forstå de centrale principper i mentalisering, og lær, hvordan du anvender denne teori til at skabe trygge og støttende børnegrupper.
Få en dybere forståelse af, hvordan du anvender en terapeutisk tilgang i gruppeledelse, og hvordan du arbejder med børn og unge ud fra forskellige terapeutiske perspektiver.
Lær en bred vifte af lege og aktiviteter, der er tilpasset forskellige aldersgrupper, og som understøtter både trivsel og terapeutisk arbejde i grupper.
Opdag effektive metoder til at inddrage forældre i gruppeforløb, så du kan styrke samarbejdet og sikre en helhedsorienteret indsats for børnene.
Lær at samarbejde med andre gruppeledere og reflekter over din egen rolle og udvikling som gruppeleder i forskellige sammenhænge og situationer.
Under uddannelsen sparrer du med andre dygtige kollegaer, som har samme mission som dig "at blive en stærk facilitator af udviklende grupper for børn og unge i mistrivsel.
Det siger tidligere deltagere
Jeg har fået en masse viden, både om børn generelt, men i særdeleshed også om afholdelse af grupper. Alt lige fra de praktiske aspekter ved planlægning og opstart af en gruppe til de mere håndgribelige elementer, såsom et stort baggrundskatalog af lege og øvelser, som alle er relevante i min praksis med børne- og ungegrupper. Underviserne var super kompetente, med relevant viden og erfaring inden for området.
Jeg vil helt sikkert anbefale kurset til alle, der søger ny viden og inspiration inden for dette område.
Stella Witt Petersen, Behandler i BRUS - Børn og unge i familier med rusmiddelproblemer
Er du i målgruppen?
Børnegruppelederuddannelsen er relevant for en bred gruppe.
Er du:
- socialrådgiver, pædagog, lærer, AKT-lærer
- sygeplejerske, sundhedsplejerske, jordemoder
- familiebehandler, psykoterapeut
eller arbejder du på anden vis med børn, der lever i familier med en bred vifte af problemstillinger, som fx vold, misbrug, psykisk sygdom, skilsmisse, højkonflikt, efterfødselsreaktioner, forældre i fængsel, alvorlig somatisk sygdom, dødsfald og sorg, så er uddannelsen noget for dig.
Dit udbytte
Som deltager på Børnegruppelederuddannelsen lærer du:
✓ At designe og reflektere over forskellige gruppetyper, herunder vurdere fordele og ulemper ved forskellige gruppeformer (rekruttering, løbende/lukkede grupper, aldersspredning, antal deltagere m.m.).
✓ At facilitere børne- og ungegrupper med fokus på de udviklingspsykologiske forskelle, der knytter sig til forskellige aldre og deres specifikke problemstillinger.
✓ At anvende mentaliseringsbaseret teori i praksis og indtage en mentaliserende holdning i rollen som børnegruppeleder.
✓ At arbejde effektivt med forældre omkring børnegrupperne for at skabe et stærkt samarbejde.
✓ At facilitere en bred vifte af gruppelege og aktiviteter – fra små øvelser, der regulerer affekt og styrker trygheden i gruppen, til større aktiviteter, der arbejder med traumebearbejdelse.
✓ At udarbejde konkrete og evalueringsbare mål for børnegrupper sammen med børnene og deres familier.
✓ At reflektere over, hvordan og hvornår du skal inddrage dig selv som gruppeleder for at styrke gruppedynamikken.
✓ At planlægge og gennemføre visitationssamtaler, der sikrer den rette sammensætning af gruppedeltagere.
Dine undervisere
10 ud af 10 deltagere finder vores to undervisere, Maria og Cindies faglighed og viden meget tilfredsstillende.
Maria Nannestad
Uddannet psykolog med specialistuddannelse i narrativ og systemisk psykoterapi fra Københavns Universitet. Certificeret MBT børne-terapeut og supervisor fra Anna Freud Centret. Maria har stor erfaring fra familiehuse, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, krisecentre og NGO’er, hvor hun har arbejdet med børn og unge, der har levet med vold i familien. Hun er også forfatter til børnebogen “Mig og min særlige rygsæk” og driver i dag en privat praksis, hvor hun tilbyder terapi, supervision og efteruddannelse af psykologer og psykiatere.
Cindie Chandhok
Uddannet psykolog fra Københavns Universitet med specialistgodkendelse i mentaliseringsbaseret terapi (MBT) for børn, unge og familier. Cindie har mange års erfaring med familiebehandling, legeterapi og Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, og hun har efteruddannelse i neuroaffektiv udviklingspsykologi med fokus på Theraplay og Sunshine Circles. Hun underviser i dag hos Sind på Sinde og arbejder deltid hos Dit Rum – et gruppebaseret tilbud til børn, der lever med misbrug i familien. Cindie er engageret i at skabe trygge rammer for børn i samme situation, hvor de kan spejle sig i hinanden og dele deres oplevelser.
Søg kompetencefonden
Det er muligt at søge om støtte til Børnegruppelederuddannelsen via følgende kompetencefonde:
Den Kommunale Kompetencefond
Den Regionale Kompetencefond
Den Statslige kompetencefond
En praksisnær uddannelse
Uddannelsen er praksisnær og meget procesorienteret. Undervisningen vil veksle mellem teoretiske oplæg, konkrete lege og aktiviteter, og der forventes en høj grad af deltageraktivitet. Vi forventer, at du er indstillet på at afprøve de præsenterede metoder på uddannelsen såvel som mellem uddannelsesmodulerne i egen praksis (hvis man ikke allerede har en gruppe, kan man afprøve det i familier eller med børn individuelt).
Det forventes desuden, at du læser og orienterer dig i den anbefalede litteratur forud for uddannelsen. Uddannelsen afsluttes med et kursusbevis og der vil efterfølgende være mulighed for at deltage i en supervisionsgruppe, hvis der er interesse for det.
Hvorfor vælge Komponent?
Komponent er kommunernes udviklingscenter og har i over 20 år hjulpet offentlige organisationer med at styrke deres kompetencer. Vi arbejder tæt på praksis og sætter dine daglige udfordringer i centrum.
Vores undervisning er baseret på et stærkt didaktisk fundament, hvor teori og praksis går hånd i hånd for at skabe størst mulig værdi for både dig og din arbejdsplads.
Med vores indgående kendskab til den offentlige sektor forstår vi de særlige krav og udfordringer, du møder, og vi sikrer, at du får undervisning, der er relevant og anvendelig i din hverdag.