Barnets lov gælder for alle børn – også børn med funktionsnedsættelser. Det er lovens intention, at børn og unge med særlige behov skal opnå de samme muligheder for omsorg, læring, personlig udvikling, trivsel, sundhed og et selvstændigt voksenliv som deres jævnaldrende.
Barnet eller den unge med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse skal støttes i at indgå i egen sag, støttes i at give udtryk for egne holdninger og ønsker og myndigheden har pligt til at sikre, at barnet eller den unge får indflydelse på de valg der træffes omkring støtte og kompensation.
Barnet og den unge skal have indflydelse i den konkrete sag og myndigheden skal medvirke til at klæde barnet og den unge på til et voksenliv, hvor kontakt med myndigheden vil være et vilkår livet igennem. Myndigheden skal sikre, at barnet og den unge informeres om sine rettigheder og kan gøre brug af dem og myndigheden skal tage ansvar for, at barnet og den unge, uanset fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, inddrages i egen sag via dialog og samarbejde.
Målet med kurset er, at skabe viden om og forståelse for barnets lov, intentionerne med loven og udvikle kompetencer til at anvende loven i praksis.
På kurset får du også viden og inspiration fra andre dygtige kollegaer i andre kommuner, som har samme mission som dig ”at blive dygtig til at lave god og inddragende sagsbehandling inden for hjælpemidler, bil og boligindretning”.
Du vil på kurset lære om:
- Det tidsvarede børnesyn
- De væsentlige ændringer der følger med barnets lov, herunder nye begreber
- Børn og unges nye rettigheder og partsstatus
- Inddragelse af børn og unge, hvornår og hvordan
- Screening, afdækning og børnefaglig undersøgelse
- Dynamisk sagsflow med aktiv inddragelse af barn og forældre
- Tydelige faglige vurderinger
- Barnets plan/ungeplanen – den aktive brug af handleplaner
- Afgørelser - også med fokus på barnets perspektiv
- Opfølgning

Underviser Anita Klindt
Anita Klindt, Cand. jur. med mere end 25 års erfaring inden for socialområdet i bred forstand vil gennemgå Barnets Lov og afdække de dele af lovgivningen, der adskiller sig fra nuværende lovgivning samt kræver særlig opmærksomhed hos myndigheden fremover.
Er du i målgruppen?
Målgruppen er yndighedssagsbehandlere, der arbejder med udsatte børn og deres familier
Skab fælles fokus og retning med lokalt kursus
Der er flere fordele ved at holde et kursus i egne lokaler. I får et fælles afsæt med fokus på jeres egen praksis og kontekst, og fordi I selv står for lokaler og forplejning, er prisen pr. deltager oftest lavere end på åbne kurser. Kontakt os, hvis vi skal beregne en pris baseret på indhold, afholdelsessted og antal deltagere.
Program
Paradigmeskiftet - hvad kom vi fra og hvor er vi nu: objekt til subjekt
Det funktionsnedsatte barns rettigheder:
- aktiv inddragelse: barnets perspektiv, ønsker og holdning til behov for indsats og valg af indsats
Forældrenes opgave og rolle i sagsbehandlingen
Samspillet mellem procesregler i Barnets lov og de kendte sagsbehandlingsregler (Forvaltningslov, Offentlighedslov og Retssikkerhedslov)
Det fleksible sagsflow og styring via socialfaglig vurdering.
Underretning og viden om negativ social kontrol - hvordan håndterer du din viden
Barnets lov § 90 – porten til servicelovens kompenserende indsatser
SEL §§ 112, 114 og 116 i samspil med Barnets Lov - særlige krav til sagsbehandlingen knyttet til dokumentation og afgørelse
Krav om fleksibel opfølgning - et myndighedsansvar
Indholdet i din afgørelse - målrettet barnet/den unge med fokus på mål og opfølgning